Protest zbog "Dobrovoljačke"

Više stotina pripadnika boračkih organizacija i građana Sarajeva protestovalo je kod zgrade Ministarstva odbrane BiH zbog poternica u slučaju “Dobrovoljačka”.

Izvor: Beta

Sreda, 27.05.2009.

17:09

Default images

Oni su ukazali "na neutemeljenost srbijanskog pokretanja Interpolovih poternica u slučaju Dobrovoljačka". Demobilisani borci, ratni invalidi i građani, nosili su bele majice sa natpisom "Šta čekate - hapsite" i transparente kojima pozivaju na prekid odnosa BiH sa Srbijom.

"Dosta sa ponižavanjem branitelja", "Prekinite odnose sa Srbijom koja je za nas agresor!", "Političari, probudite se!", pisalo je na transparentima.

Predsednik Patriotske lige Avdo Hebib kazao je da se traži hapšenje građana BiH koji su "navodno učestvovali" u napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva i dodao da je "ta ista vojska kidnapovala tadašnjeg predsednika BiH Aliju Izetbegovića" 2. maja 1992. godine.

Hebib je ocenio da raspisivanjem međunarodne poternice za državljanima BiH, Srbija želi da izazove nesigurnost za 250.000 osoba koje su branile BiH, da destabilizuje BiH i da pokuša da promeni karakter rata od 1992. do 1995. godine.

Demobilisani borci su najavili da će od međunarodnih institucija zatražiti povlačenje Interpolovih poternica koje su vlastima BiH dostavile vlasti Srbije.

Istovremeno, zatraženo je i da nadležne institucije BiH osiguraju maksimalnu sigurnost svojim građanima.

Predstavnici boračkih organizacija smatraju da je država BiH isključivo nadležna za suđenje za zločine na njenoj teritoriji.

Pravosudni organi u Srbiji pokrenuli su istragu protiv 19 državljana BiH radi utvrđivanja odgovornosti za ubistva i ranjavanja pripadnika JNA koji su se povlačili iz Sarajeva maja 1992. godine.

Interpolove poternice dostavili su Ministarstvu sigurnosti BiH prošle sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: