Meksiko: Uhapšeni visoki zvaničnici

U ratu protiv narko-kartela, meksičke vlasti su uhapsile 27 visokih vladinih zvaničnika u saveznoj zapadnoj državi Mićoakan.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

15:43

Default images

Oni su osumnjičeni da su povezani sa organizacijama koje ilegalno trguju drogom. Među uhapšenim zvaničnicima meksičke države Mićoakan, za koje se sumnja da su pomagali narko-mafiji su deset gradonačelnika, sudija i pomoćnik državnog guvernera.

"Znamo da su štitili razne delove kartela ‘Familija Mićoakan’, i ta pomoć bila je taktičke i tehničke prirode, ili se sastojala od odavanja poverljivih informacija", rekao je zamenik okružnog tužioca Rikardo Nahera.

U obraćanju javnosti, jedan od retkih čelnika lokalne uprave koji je na slobodi, poručio je ostalim kolegama povezanim sa narko-mafijom, da podnesu ostavke i sami se predaju policiji.

"Federalne službe su pre hapšenja upozorile guvernere da njihovi saradnici treba da se povuku sa funkcija. Mi smo spremni da i dalje sarađujemo sa službama bezbednosti kako bi svi koji su krivi bili izvedeni pred lice pravde", kaže guverner države Mićoaćan Leonel Godoj.

Hapšenje je usledilo nekoliko dana pošto je federalna meksička policija uhapsila i članove narko-kartela "La familija", koji kontrolišu trgovinu u državi i važi za jedan od najmoćnijih kartela u Meksiku.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon izabrao je državu Mićoakan 2006. godine za početak vojne ofanzive na narko-kartele.

Prošle godine, meksičke vlasti uhapsile su nekoliko visokih državnih zvaničnika, među kojima i bivšeg meksičkog "cara droge", zbog povezanosti sa narko-kartelima.

Lokalni mediji javili su da je među privedenima bio i Kitlali Fernandes, bivši šef državne službe bezbednosti države Mićoakan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: