Dogovor o strateškom partnerstvu

Predsednici Srbije i Francuske, Boris Tadić i Nikola Sarkozi, saglasili su se danas oko ključnih elemenata sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

13:16

Default images

Sporazum bi, kako je rekao predsednik Srbije posle razgovora sa Sarkozijem, podrazumevao saradnju na planu evropskih integracija Srbije, u oblasti kulture, nauke i obrazovanja i ekonomske saradnje. Sarkozi je predsedniku Tadiću poručio i da Srbija treba da sarađuje sa kosovskim institucijama i da pomogne u nalaženju haških optuženika koji su još u bekstvu.

Francuski predsednik rekao je da Srbija mora da nastavi da traga za optuženim generalom Ratkom Mladićem i drugima, kako bi pomogla poboljšanju svojih odnosa sa ostatkom Evrope.

Sarkozi je preneo podršku Francuske ulasku Srbije u Evropsku uniju i ponudio pomenuto strateško partnerstvo između dve zemlje, kao i da dva predsednika taj dokument potpišu u Beogradu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, nakon sastanka sa Sarkozijem, da Srbiju u procesu evropskih integracija niko neće uslovljavati priznavanjem Kosova i najavio da će dve zemlje krajem ove ili početkom sledeće godine potpisati sporazum o strateškom partnerstvu.

Dobio sam apsolutno uveravanje da će Francuska biti apsolutno na strani Srbije kada je reč o viznoj liberalizaciji, rekao je Tadić novinarima i najavio da će i sa ostalim evropskim liderima razgovarati o pitanju viza.

"Ukidanje viza je nešto što smo obećali građanima Srbije, vize su poslednja sankcija prema našoj zemlji, koja ne pogađa samo državu, već same građane i sve ću učiniti sa svoje strane, kao i Vlada Srbije, da što pre ukinemo vize", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije može da bude veoma zadovoljna posetom Francuskoj i razgovorima sa delegacijom zemlje domaćina.

"Sarkozi i ja smo se u potpunosti saglasili oko nekoliko strateških pitanja, koja bi na kraju trebalo da rezultiraju potpisivanjem sporazuma o strateškom partnerstvu, koji bi bio potpisan u Beogradu", rekao je Tadić i naveo da je Sarkozi predložio potpisivanje sporazuma u Srbiji.

Prema rečima Tadića, taj sporazum bi trebalo da bude potpisan do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Tadić je objasnio da bi taj sporazum podrazumevao da Francuska snažno i otvoreno podržava Srbiju u procesu evropskih integracija do punopravnog članstva u EU, saradnju u oblasti kulture, nauke i obrazovanja i u oblasti ekonomije, posebno što su francuske kompanije već prisutne u Srbiji.

Predsednik Sarkozi je zainteresovan da sa grupom francuskih privrednika poseti Srbiju, naveo je predsednik Tadić.

On je novinarima preneo da je Sarkoziju rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti da se bori za očuvanje svog integriteta pravnim i diplomatskim sredstvima, kao što je to učinila kada je ovo pitanje iz političke prebacila u pravnu sferu i otvorila proces pred Međunarodnim sudom pravde.

"Moj stav je bio jasan i nedvosmislen, Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i neće prihvatiti bilo kakvo uslovljavanje kada su u pitanju evropske integracije. Predsednik Sarkozi je rekao da od Srbije niko ne očekuje, niti je uslovljava bilo kakvim implicitnim, ili eksplicitnim priznanjem Kosova i Metohije na putu do EU", rekao je Tadić.

To je veliko postignuće, ocenio je on i podsetio da je tako nešto rekao i američki potpredsednik Džozef Bajden prilikom posete Beogradu.

Tadić je ocenio da je ovo nova etapa u odnosima sa Francuskom, precizirajući da države i kada nemaju isti stav o nekom pitanju, moraju da nauče da žive jedna sa drugom i sagledavaju zajedničke interese.

Da bismo došli do statusa Kosova koji je u interesu i srpskog i albanskog naroda, ocenio je on, moramo imati podršku zemalja koje imaju uticaj, kao što je Francuska.

Francuska je evropski lider i ja neću prestati da razgovaram sa svim evropskim liderima, bez čijeg glasa nema kompromisnog rešenja za status Kosova i Metohije, zaključio je Tadić.

Delegacija Srbije, na čelu sa Tadićem, uručila je Sarkoziju repliku Miroslavljevog jevanđelja.

Pored Tadića, sastanku su prisustvovali i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković.

Predrag Simić: Potrebni novi odnosi

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić rekao je, gostujući u vestima TV B92, da je podrška Francuske prijemu Srbije u Evropsku uniju neophodna i da je potrebno uspostaviti nove odnose s tom zemljom.

"Mislim da naše odnose s Francuskom, posle velikih potresa devedesetih i istorijskih mimioilaženja - da vas podsetim da je Francuska priznala Kosovo na isti način kao što je nekada Jugoslavija priznala Alžir i da je to u sećanju starih Francuza prisutno, naše odnose je potrebno rekonstruisati i postaviti na nove osnove", kaže Simić.

"Potrebno je, pored te istorijske komponente, udahnuti im jednu svežu, pre svega ekonomsku, ali i kulturnu, naučnu i drugu komponentu", smatra on. Možete pogledati gostovanje Predraga Simića u vestima TV B92.

Tadić za partnerstvo iz "zlatnog doba"

Predsednik Boris Tadić izjavio je da želi da Srbija i Francuska uspostave partnerstvo poput onog iz "zlatnog doba", vremena pre Prvog svetskog rata.

"Moj prioritet jeste da Srbija postane prava pravna država. A istorijski gledano, naš uzor je Francuska. Nacionalni interesi od nas zahtevaju da sprovedemo te reforme do kraja. Kada budu ostvarene, naša integracija u Evropsku uniju ići će prirodnim tokom", rekao je Tadić.

On je za francuski dnevnik "Figaro" rekao da želi da s Francuskom uspostavi "strateško partnerstvo" kakvo je postojalo pre Prvog svetskog rata, "u zlatnom dobu" kada je Srbija uspostavljala pravni sistem po uzoru na onaj francuski.

"Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili: to je suprotno bilo kakvom kompromisu", poručio je Tadić.

"Pre ili kasnije, pregovori će se nastaviti u mirnijoj atmosferi jer Kosovo neće moći da dobije sedište u UN bez naše saglasnosti.Veliki napredak u odnosu na prošlost jeste to što niko ne razmišlja o rešavanju spora putem nasilja", ocenio je predsednik Srbije.

Govoreći o situaciji u regionu, Tadić je rekao da smatra da su političke elite na Balkanu shvatile "opasnost od nacionalističke megalomanije, oličene u idejama o velikoj Srbiji, velikoj Hrvatskoj, velikoj Albaniji...".

"Sve balkanske države sada teže integraciji u EU, što je dobro. To je put mira i prosperiteta regiona", rekao je Tadić.

Sećanje na vojno savezništvo

Predsednik Tadić položio je večeras venac na grob neznanog junaka ispod Trijumfalne kapije u Parizu, u slavu srpsko-francuskog prijateljstva i savezništva u dva svetska rata.

Predsednik Srbije je potom svečano oživeo večnu vatru vojničkom sabljom, u prisustvu generala Brina Kiša, uz intoniranje srpske i francuske himne.

Ceremoniji su prisustvovali članovi Komiteta večne vatre i Asocijacije srpskih ratnika 1914-1918. godine.

Predsednik Srbije je u knjizi posetilaca upisao: “Herojima Francuske, saveznicima Srbije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: