Artemije razrešio Peranovića

Episkop raško-prizrenski Artemije smenio je upravnika centra Crna Reka Branislava Peranovića. Peranović tvrdi da je "žrtveno jagnje" u kampanji protiv Artemija.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.05.2009.

11:16

Default images

U saopštenju vladike Artemija navodi se da će protiv Peranovića biti pokrenut crkveno-sudski postupak zbog primene nedopustivih metoda kažnjavanja nad štićenicima centra. Za novog upravnika imenovan je dosadašnji pomoćnik, jerej Dejan Jakovljević.

Jerej Dejan Jakovljević ubuduće će rukovoditi radom Centra u skladu sa hrišćanskim principima, tvrdi vladika Artemije, koji, kako kaže, o nedopustivim i neprimerenim metodima, batinama i povređivanjima štićenika, koji su korišćeni u rehabilitacionom centru Crna Reka nije imao informacije, već je o tome saznao iz medija.

Iako mediji već sedam dana emituju snimke zlostavljanja, Artemije je, sve dok B92 nije emitovala snimak Peranovića koji bije lopatom, izjavljivao da je u pitanju kampanja Vašingtona. Sada, kada je video da i njegov sveštenik batina, pozvao je nadležne organe da nastave istragu i da protiv krivaca primene odgovarajuće zakonske mere.

"Ukoliko bi se i ubuduće, pored naše opomene, primenjivala sila i fizičko kažnjavanje štićenika, bili bismo prinuđeni da zabranimo rad ovoga kampa", naveo je vladika.

"Donoseći ovakvu odluku, rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe, i pismeno i telefonom, da Centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života", objasnio je episkop Artemije. U tužilaštvu kažu da prikupljaju informacije o slučaju Crna Reka i da će nakon toga odlučiti o daljem postupku.

Oni navode da bi reagovali i bez krivične prijave koju je podneo ombudsman.

“Svakako da će sve biti provereno, da će sve biti ispitano i nakon toga, tužilaštvo će vas obavestiti šta smo odlučili. Prikupićemo i više potrebnih informacija i obaveštenja nego što se vidi na ovim snimcima”, kaže portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

“Jednostavno, mi smo državni organ koji mora da ima adekvatne dokaze, ako tvrdi da je neko nešto uradio, i mi ćemo se ponašati i u ovom slučaju shodno Zakoniku o krivičnom postupku”, objasnio je on.

Centrom Crna Reka tako će sada rukovoditi desna ruka Branislava Peranovića, čovek koji i ne krije da o metodama lečenja batinama ima identične stavove kao i njegov doskorašnji nadređeni.

Tako je za “Večernje novosti” rekao: "Batine se koriste samo u izuzetno i retkim situacijama kao nužno zlo kad nema drugog izbora. Mogli bi one koji prekrše pravila da oteramo, da se sa njima lepo pozdravimo, da ih otpišemo... Mnoge od njih batine su spasle, danas su normalni ljudi koji nam pomažu da druge izlečimo”.

Novi upravnik kritikuje čak i saopštenje Sinoda SPC.

"Sve ovo što ovih dana čujemo u medijima liči na unapred pripremljenu i režiranu kampanju protic Centra, iza koje stoje neki krugovi koji žele da ocrne i iskompromituju vladiku Artemija. Posebno nas je je pogodilo saopštenje Sinoda naše crkve koji je postupio nepastirski. Reagovali su oštro, a da se nisu ni potrudili da dobiju prave informacije”, kaže on.

Peranović tvrdi da je "žrtveno jagnje"

Otac Branislav Peranović izjavio je danas da prihvata odluku vladike Artemija koji ga je danas smenio sa mesta upravnika Duhovno-rehabilitacionog centra Crna Reka.

U izjavi za list "Vranjske", Peranović je naveo da je važno sačuvati Centar, da je on "žrtveno jagnje" i ocenio da se vodi "najprljavija, najbeskompromisnija kampanja protiv vladike Artemija".

"Šta god vladika Artemije odlučio, ja ću ostati njemu odan i poslušan, jer sam ja njegov klerik. On je centar formirao, on je postavio upravnika, on je i smenio upravnika. Ništa u tome nema neregularno i ja sam u tome potpuno kooperativan sa vladikom Artemijem", rekao je Peranović. Povodom najave pokretanja crkveno-sudskog postupka protiv njega, Peranović je kazao da je to regularna procedura jer, ako ga je već vladika razrešio dužnosti, treba da ima osnova za to.

Smenjeni upravnik centra je kazao da je prethodnih dana bio uzdržan jer "nije želeo da doliva ulje na vatru", ali sada tvrdi "da je ovo najprljavija, najbeskompromisnija kampanja protiv vladike Artemija, sa koje god strane dolazila".

U ovom slučaju, kazao je, "očigledno je da Sinod. na čelu sa – nekim čudom - vladikom Irinejem, na jedan besprizoran način napada vladiku Artemija, prenebregavajući to ko je i kakvo zlo naneo Srbiji".

Peranović je rekao da to ima veze sa posetom potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji, manastiru Dečani, i sa drugim nesporazumima, o nacionalnim pitanjima.

U SPC, ocenio je, postoje ozbiljna neslaganja i lobiji, a vladika Artemije je "trn u oku mnogima iz SPC, na čelu sa vladikom Irinejem".

Peranović je ocenio da ta "besprizorna kampanja" donosi nesagledive posledice i priznao da je i on sam naneo posledice Crkvi svojim metodama koje su, međutim, kako je rekao, "vrlo retke, i bile su iznuđene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: