Odluka o ukidanju viza 15. juna?

Odluka o ukidanju viza za zemlje zapadnog Balkana biće doneta najverovatnije na sastanku šefova diplomatija EU 15. juna u Luksemburgu, prenosi agencija APA.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

00:12

Default images

Evropska inicijativa za stabilnost objavila je na svom sajtu dokument o napredovanju zemalja ka bezviznom režimu. Prema tom izvoru, Makedonija je prvorangirana sa ocenom 1, što znači da je ispunila sve ili gotovo sve uslove predviđene mapom puta. Srbija i Crna Gora imaju ocenu 1,75, što znači da je ispunjen veći deo uslova.

Bosna i Hercegovina i Albanija imaju ocenu 3, a prema objašnjenju ESI-ja, to znači da su na "pravom putu, ali ne ispunjavaju još sve potrebne uslove.

U izveštaju Evropske komisije pet zemalja regiona rangirano je na osnovu procena eksperata i Evropske komisije.

Predstavnica Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer tvrdi da postoji mogućnost da Makedonija, Srbija i Crna Gora zajedno u januaru dobiju bezvizni režim sa zemljama Evropske unije.

Izvori austrijske agencije APA navode da je za sada gotovo sigurno da će Makedoniji biti ukinut vizni režim, a velike šanse imaju i Srbija i Crna Gora, dodajući da Makedonija trenutno lobira u Briselu protiv rešenja da tri zemlje budu oslobođene viznog režima zajedno.

Todorić: Srbija da iskoristi šansu

Direktor Pravnog foruma Vladimir Todorić objasnio je za B92 da je u pitanju kredibilna nevladina organizacija i da je izveštaj verodostojan, ali da Evropska komisija ne barata nikakvim brojčanim ocenama onoga što je radila, pa su u pitanju verovatno ocene te nevladine organizacije.

"Suština je da postoji dobra volja da se Srbiji ukinu vize, ali jasno je da postoje dva konkretna problema. Reč je o izdavanju pasoša kosovskim Albancima i eventualna moguća zloupotreba izdavanja pasoša građanima BiH“, objašnjava Todorić.

On smatra da Srbija treba da iskoristi šansu i reši otvorena pitanja u narednih mesec dana, pošto će oslobađanje Makedonije od viznog režima stvoriti pozitivnu lančanu reakciju.

"Taj 15. jun je velika mogućnost za Srbiju. Znamo da kod ovakvih odluka zemlje EU više vole da donose odluke u paketu i da ne bi voleli da svaki mesec otvaraju temu neke nove zemlje odnosno njene vizne liberalizacije", rekao je on.

"Znamo da BiH i Albanija neće sigurno moći da uđu u krug zemalja, znači u pitanju su jedna ili tri zemlje", zaključuje Todorić.

Švedska podržava nastojanja Srbije

Zamenik ministra spoljnih poslova Švedske Bjorn Lirval izjavio je danas, posle sastanka sa zamenikom premijera i ministrom policije Srbije Ivicom Dačićem, da Švedska podržava nastojanja Srbije da se nađe na "beloj Šengen listi".

Lirval je naveo da Švedska pruža punu podršku nastojanjima Srbije da se nađe na toj listi i da je zadovoljna tehničkim preduslovima koje je Srbija do sada ispunila.
Ivica Daèiæ i Bjorn Lirval (FoNet)
On je pozvao Dačića da u junu poseti Švedsku, gde bi trebalo da se sastane sa ministrom pravde i ministrom za migracije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Tomislav Nikolić optimista

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas, posle razgovora sa ambasadorom Grčke u Beogradu Dimostenisom Stoidisom, da veruje da bi Srbija već 15. juna, odlukom Saveta ministara Evropske unije, mogla dobije viznu liberalizaciju.

Veliki sam optimista da bismo svi mi zajedno, i vlast i opozicija, mogli da obradujemo građane činjenicom da smo doprineli tome da Evropa konačno popušta, što može samo da podigne ugled EU u očima gradjana Srbije, kazao je Nikolić, posle dvočasovnog sastanka s ambasadorom u prostorijama te stranke.
Susret Tomislava Nikoliæa i Dimostenisa Stoidisa (FoNet)
Predsednik SNS-a zamolio je ambasadora Stoidisa da prenese ministarstvu spoljnih poslova Grčke i drugim prijateljima Srbije u svetu molbu da se što pre ublaži vizni režim za putovanja u EU i da "skoro sve naše probleme reše brzim prijemom u Uniju".

Podrška kiparskog ambasadora

Ambasador Kipra u Beogradu Homer Mavromatis izjavio je danas u Novom Sadu da njegova zemlja u potpunosti podržava uključivanje Srbije u Evropsku uniju i stavljanje Srbije na "belu šengen listu”.

U razgovoru sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem, ambasador Mavromatis je rekao da će Kipar pomoći Srbiji da postane članica EU, navedeno je u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije.

Ambasador Mavromatis je sa gradonačelnikom Novog Sada Igorom Pavličićem u Galeriji "Podrum" novosadskog TC "Apolo" otvorio izložbu postera sa motivima Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Podeli: