Tužioci i analitičari o Crnoj Reci

Slučaj Crna Reka mogao bi biti kvalifikovan kao zlostavljanje, ocenjuju pojedini tužioci, dok verski analitičari smatraju da Sinod SPC mora biti energičniji.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2009.

16:20

Default images

Prema zakonodavstvu Srbije, svako zlostavljanje predstavlja krivično delo, kaže za B92 predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić.

On upozorava da se kao olakšavajuća okolnost ne bi mogao uzeti čak ni pristanak zavisnika na primenu fizičke sile nad njima, jer ni njihova eventualna saglasnost ako su im ugroženi životi i zdravlje ne isključuje činjenje krivičnog dela.

Prema njegovim rečima, ovde bi moglo da se radi o potencijalnom krivičnom delu zlostavljanja i mučenja, koje bi u zavisnosti od okolonostimoglo da bude okvalifikovano kao krivično delo nanošenja teških i/ili lakih povreda

“Sramota i za državu i za društvo i za crkvu” prokomentarisao je publicista Mirko Đorđević dešavanja u centru Crna Reka

On je gostujući u vestima B92 rekao da Sinod može i treba da pokrene pitanje odgovornosti sveštenika koji su učestvovali ili bili upoznati sa dešavanjima u ovom centru.

“Reč je o novcu i o malverzacijama. Kad se novac okrene tu je Đavo, on zađe i u crkvu. Bojim se da ako Sinod ne bude još energičniji, da se ne otkrije još ovakvih slučajeva i da to ne postane društveni problem broj jedan koji se neće moći prikriti” rekao je Đorđević.

Poslanici o slučaju Crna Reka

Poslanici Skupštine Srbije ocenili su da upotreba fizičkog nasilja u centru Crna Reka nije metod u rešavanju problema i lečenju narkomanije.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da su dešavanja u manastiru "velika sramota za Srbiju", dok poslanik DSS-a Zoran Šami navodi da su "dešavanja u kampu posledica neangažovanja države u borbi protiv narkomanije".

“Kad narkoman počne da koristi drogu, prvo počinje psihička zavisnost, a kasnije fizička zavisnost. Znači to je bolest. Bolest se ne leči sa 25 po turu, nego mora da se nađe metoda kako da se leče narkomani u Srbiji", rekao je Marković.

"Tako da je ono velika sramota i za onu ustanovu i za Srbiju i za Ministarstvo zdravlja”, kazao je lider Jedinstvene Srbije.

“Ono što se dešavalo u manastiru je samo vrh ledenog brega i posledica nečinjenja države. Takođe mi se čini da je cela afera podignuta na veći stepen nego što je to možda moralo, prosto zato što su se pobunili oni koji na lečenju narkomana veoma mnogo zarađuju”, izjavio je Šami.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković, uz opasku "da ne podržava nasilje", kaže da postoji sumnja da je snimak emitovan u okviru kampanje koja se vodi protiv vladike raško-prizrenskog Artemija.

“Ono što smo videli izgleda brutalno. Iskreno rečeno, mnoge stvari izvučene iz konteksta izgledaju brutalno", smatra Jankovićeva.

"Znate, prva stvar koja vam izgleda prilično nelogično je da u manastiru ili pri manastiru čovek koji sprovodi ono fizičko nasilje u kratkim pantalonama, što je potpuno neuobičajeno za mastirski ambijent" , izjavila je Jankovićeva.

"Znači postoji čak i sumnja šta se zapravo tu događa, tj sumnja u autentičnost snimka,” rekla je poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: