Prijava za torturu nad štićenicima

Ombudsman Saša Janković podneo je prijave protiv nadležnih u centru Crna Reka zbog torture štićenika. Ministarstvo zdravlja uputilo inspekciju u taj centar.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2009.

01:02

Default images

Ombudsman Saša Janković izjavio je danas da je protiv devet identifikovanih osoba u Duhovno - rehabilitacionom centru Crna Reka, kod Novog Pazara, podneta krivična prijava, zbog nadrilekarstva, nadriapotekarstva i nanošenja teških fizičkih povreda štićenicima.

Janković je rekao da se iz snimka objavljenog na sajtu nedeljnika "Vreme" vidi da se u tom centru štićenicima nanose teške telesne povrede i "da to ne može biti lečenje, odnosno terapija".

Janković je, takođe, naveo da "niko u Republici Srbiji nema pravo da, mimo zakonom utvrđenog postupka i odluke nadležnih organa bilo koga liši, niti drži lišenog slobode, niti iko može nad drugima vršiti nasilje, bez obzira na to da li smatra da time čini dobro".

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u Duhovno-rehabilitacioni centar Crna Reka kod Novog Pazara, rekla je za B92 pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić.

Inspekcija bi trebalo da utvrdi da li se u tom centru praktikuju neki elementi nadrilekarstva.

Psiholog Žarko Trebješanin kaže za B92 da je slučaj u centru Crna Reka najekstremniji vid nasilja.

On ocenjuje da je primena sile nedopustiva u lečenju i da je način rada i terapija koja se primenjuje u rehabilitacionom centru Crna Reka slučaj za policiju.

Trebješanin kaže da razume da zavisnici imaju potrebu da se obrate manastirima, te da nekima pomaže molitva i asketski život, ali da je primena sile koja je viđena na snimku ekstreman primer, koji je nedopustiv.

Trebješanin navodi da je dodatna otežavajuća okolnost stav Crkve koja se nije nije ogradila od primene sile.

On kaže i da je neprijatno iznenađen tim što Crkva to nije osudila.

Takva terapije može imati samo negativne posledice po zavisnike, smatra Trebješanin.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nije izdalo dozvolu za rad tom centru, u kome se zavisnici "leče" batinama i drugim nasilnim metodama, a da će u saradnji sa MUP-om utvrditi da li postoje elementi koji ukazuju na nadrilekarstvo.

Protojerej Branislav Peranović, koji već šest godina rukovodi tim centrom, izjavio je za B92 da je kroz centar prošlo skoro 1.000 ljudi i da je, s obzirom na vrstu zavisnosti, "čvrsta ruka neophodna".

"Mi ponekad primenjujemo silu, naravno, u dogovoru sa roditeljima, a štićenici su na vreme upozoreni da nećemo tolerisati kršenje naših pravila. Onaj ko ima narkomana u kući najbolje zna o čemu pičam“, kaže Peranović.

U nedeljniku "Vreme" objavljen je članak, a na sajtu i video zapis načinjen u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka, na kome se vidi kako zavisnika tuku pesnicama, nogama, pa čak i lopatom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: