Malo zahteva za preregistraciju

Iako je preregistracija vozila sa crnogorskim tablicama na srpske dozvoljena, tu mogućnost je, prema podacima iz policije, do sada iskoristilo desetak građana.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

17:11

Default images

Na šalterima u Beogradskim stanicama policije nema gužve. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 50 hiljada automobila sa crnogorskim tablicama, i da bi država od carine i PDV-a mogla da zaradi od 40 do 60 miliona evra. Rok za registraciju formalno je počeo 1. maja i trajaće do 1. avgusta.

Pored uobičajenih redova za izdavaje pasoša i ličnih karata, čekanja za preregistraciju "crnogoraca" u stanicama policije bar za sada nema.

Na Novom Beogradu, tu mogućnost iskoristio je samo jedan vlasnik automobila sa crnogorskim tablicama.

Načelnica sektora za upravne poslove te stanice Ljudimla Ostojić kaže da se vlasnici automobila sa crnogorskim tablicama još uvek upoznaju sa načinom preregistracije i da se u ovim trenucima dosta automobila nalazi na carini.

“Uredba je stupila na snagu za sada imamo faktički samo jedan zahtev za preregistraciju, verovatno se ljudi još raspituju šta im je potrebno za taj posao i za prvi deo koji je obavezan da se završi na carini. Kada stranka dođe kod nas mora da ima jedinstvenu carinsku ispravu, ovlašćenje na osnovu koga upravlja vozilom, a koje mora da bude ovoereno i izdato od ovlašćenog organa pre 1.1 2008. godine”, kaže Ostojićeva.

Predsednik Udruženja Vlasnici vozila iz Crne Gore, Nenad Nerić kaže da je ovo jedini način da vozači automobila sa crnogorskim tablicama registruju svoja kola.

Prema njegovim rečima, problem u preregistraciji jeste taj što je registracija za te automobile već plaćena, ali u Crnoj Gori i da sada vlasnici to moraju ponovo da urade i u Srbiji.

“Što se tiče samog postupka, mislim da su MUP i carina napravili najbolji mogući način da se ovo što pre obavi. S obzirom da se sada radi o malom broju vozila koje su prošle carinu gužve su male, ali kako se rok od tri meseca bude odaljavao, mislim da će gužve biti sve veće i veće”, kaže Nerić.

Mladen Alvirović iz Nacionalne vozačke akademije, kaže da je preregistracija crnogorskih automobila dobra samo za vozače tih vozila. On smatra da će bezbednost u saobraćaju sa tim automobilima biti povećana, jer će se na srpskim putevima voziti automobili koji su registrovani u Srbiji.

Ukoliko vozilo vredi četiri hiljade evra troškovi preregistracije iznosili bi, 400 evra za carinu i 720 evra za PDV od 18 odsto. Tako bi troškovi za taj auto bili 1120 evra.

Ako vozila koje srpski građani voze na crnogorske tablice, ne budu registrovana do 1. avgusta, ti automobili, kako najavljuju u MUP-u, biće oduzimani u rigoroznim kontrolama saobraćajne policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: