Do sada 4.298 slučajeva novog gripa

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je potvrđeno gotovo 4.300 slučajeva novog gripa tipa A u 30 država, dok su 53 osobe umrle od virusa H1N1.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2009.

11:21

Default images

SZO je saopštila da je u svetu do sada registrovano 4.298 slučajeva gripa. Od toga je u Meksiku, gde je epidemija izbila prošlog meseca, obolelo 1.578 ljudi, a 48 umrlo, dok su u SAD inficirane 2.254 osobe, a troje je umrlo.

Zvaničnici američke države Vašington saopštili su da je muškarac, od oko 30 godina, umro prošle sedmice od virusa H1N1, naglašavajući da je imao i srčane probleme.

Zdravstveni radnici u SAD upozorili su da bi pravi broj inficiranih virusom mogao da bude i veći i da ne može da umiri činjenica da se novi grip u toj zemlji ispoljio u umerenijem obliku.

Po broju obolelih, na trećem mestu je Kanada sa 242 inficirana, gde je registrovan prvi smrtni slučaj, kao i u Kostariki, gde je još jedna osoba inficirana.

Agencija za zdravstvenu zaštitu Velike Britanije potvrdila je u međuvremenu sedam novih slučajeva zaraženih virusom H1N1, čime je broj obolelih od meksičkog gripa porastao na 55.

Svi novooboleli registrovani su istočnoj Engleskoj, od kojih su dvoje bili u kontaktu sa ranije obolelim licima, dok je među preostalih pet obolelih jedno odraslo lice i četvoro dece iz londonske oblasti, preneo je Rojters.

Svi zaraženi virusom H1N1 u Britaniji imaju "samo relativno blage simprome bolesti".

U kontinentalnom delu Kine potvrđen je prvi slučaj meksičnog gripa kod čoveka u provinciji Sečuan koji se vratio sa studija iz SAD, saopštilo je danas kinesko ministarstvo zdravlja.

Tridesetogodišnjak se nalazi u karantinu na bolničkom lečenju u prestonici Sečuana, Čengdu, dodaje se u saopštenju.

U Hongkongu ranije je registrovan jedan slučaj obolelog od meksičkog gripa, a kineski državni mediji su preneli da se u karantinu nalaze još sedam osoba koje su blie u kontaktu sa zaraženim čovekom iz Japana kome je potvđeno prisustvo virusa A/H1N1.

Prema podacima SZO, u Španiji je potvrđeno 95 slučajeva, u Francuskoj 12, Nemačkoj 11, Italiji devet, Izraelu sedam, Novom Zelandu pet, Brazilu šest.

U Norveškoj su potvrđena prva dva slučaja pojave ove bolesti, kao i Japanu, gde su četiri osobe obolele, a u Australiji jedna.

U Meksiku se situacija polako normalizuje, a za sutra je najavljeno da u glavnom gradu - Meksiko Sitiju - budu otvorene škole, pošto su od 23. aprila bile zatvorene, kao i restorani, bioskopi, muzeji, a javni skupovi zabranjeni.

U meksičkoj državi Halisko, u kojoj se nalazi i drugi po veličini grad u Meksiku, Gvadalahara, zabrana za škole, noćne klubove i pozorišta važiće još nedelju dana pošto su u toj državi umrle tri osobe za koje se sumnja da su bile inficirane virusom H1N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: