Nagrade za istraživačko novinarstvo

NUNS i Ambasada SAD u Srbiji uručili su nagrade za istraživačko novinarstvo koje se dodeljuju u više kategorija, povodom Svetskog dana slobode medija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.05.2009.

22:17

Default images

Prvu nagradu u konkurenciji iskusnih novinara televizijskih priloga podelila su ostvarenja "Tajna žute kuće" Jelene Veljković, Radoslavke Despotović, Jasmine Pašić i Sandre Mandić i "Vrela krv" Miloša Teodorovića i Ivane Lalić Majdak.

Izražavajući zadovoljstvo što SAD pomaže razvoj istraživačkog novinarstva u Srbiji, ambasador Manter je istakao značaj slobode štampe za razvoj demokratije.

"Posao istraživačkog novinarstva je da istražuje zloupotrebe službenog položaja a zadatak vlada je da omoguće taj posao i zaštite novinare", kazao je Manter i dodao da će u vreme krize samo najbolji opstati.

Američki ambasador je izrazio divljenje raznolikosti medijske scene u Srbiji ali i zabrinutost zbog naglog rasta uticaja tabloidnog novinarstva.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće zahvalila je na pomoći američkoj ambasadi i naglasila da je među dobitnicima nagrada u protekle tri godine puno mladih novinara.

Prvu nagradu u konkurenciji iskusnih novinara televizijskih priloga podelila su ostvarenja "Tajna žute kuće" Jelene Veljković, Radoslavke Despotović, Jasmine Pašić i Sandre Mandić i "Vrela krv" Miloša Teodorovića i Ivane Lalić Majdak.

Emisije "Tajna žute kuće" u produkciji TV B92 objavljene su u okviru serijala "Reakcija" na toj televiziji i B92 info u periodu od novembra 2008. do marta 2009, a "Vrela krv", napravljena u produkciji beogradskog Arhitela, emitovana je 7. novembra 2008. na kanalu B92 info.

Nagrada je pripala i ostvarenjima "Vučko Manojlović - čekajući smrt" i "U ime naroda - znakovi pored puta".

Prva nagrada za štampani tekst u kategoriji novinara starijih od 35 godina pripala je Dejanu Dimiću za tekst "Dobro kontrolisani poslovi" objavljen u martovskom izdanju novina Vranjskih.

Novinarke Bete Mirjana Pantić i Ivana Jovanović dobile su prvu nagradu u kategoriji mlađih novinara za tekstove "Luda kuća lažnog iscelitelja ĐD" i "Žrtvovanje žrtava", objavljene u Dosijeu o medijima NUNS-a.

Ni ove godine nisu dodeljene nagrade za radio priloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: