Prvi dan bez poslaničkih dnevnica

Poslanici Skupštine Srbije od danas rade bez dnevnica. Poslanici tvrde da to neće uticati na njihov odnos prema sednicama parlamenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

18:16

Default images

Iako poslanici Skupštine Srbije od danas rade bez dnevnica, i vlast i opozicija tvrde da to neće uticati na njihov rad. Ukidanjem dnevnica, parlament će dnevno uštedeti oko pola milona dinara. Poslanici Skupštine Srbije koji su danas došli na posao neće dobiti 2.000 dinara na koje su navikli. Od danas nema dnevnica.

Administrativni odbor, u okviru mera štednje koja se sprovodi u parlamentu, ukinuo je poslaničke dnevnice.

“Atmosfera je odlična. Poslanici rade potpuno normalno, kao što su radili do sada, i svi strahovi da će ukidanje dnevnica proizvesti manjak poslanika u sali - nisu tačni”, kaže predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović.
“Današnji radni dan počeo je, kao i svaki drugi, sa potrebnim kvorumom za rad", rekao je on.

Poluprazna skupštinska sala je svakodnevna pojava, a predsedavajući Nikola Novaković kaže da broj prisutnih poslanika nema veze sa ukidanjem dnevica.

I poslanici kažu da ukidanje dnevnica neće uticati na njihov rad. Božidar Delić iz poslaničkog kluba Napred Srbijo rekao je da neke velike razlike u današnjem radu u odnosu na to kad su poslanici dobijali dnevnice nema.

Delić je naveo da vladajuća većina treba da odgovori šta ih je inspirisalo na donošenje takve odluke, ističući da su "problemi na drugoj strani".

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor je naveo da kvalitet rada poslanika SVM ne zavisi od toga da li dobijaju ili ne dobijaju dnevnice, putne troškove i od toga kolika je poslanička plata.

"Mi od prvog dana od kako smo narodni poslanici želimo da učinimo sve što možemo u interesu Vojvodine, vojvođanskih Mađara i svih naših birača i to ćemo činiti i u budućnosti ,bez obzira da li dobijamo dnevnice ili ne", rekao je Pastor.

Potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik G17 plus Nikola Novaković rekao je da je ukidanje dnevnica posledica odluke Administrativnog odbora i da tu ne vidi nešto neuobičajeno i interesantno.

Prema računici Administrativnog odbora, ukidanjem dnevnica paralment će dnevno da uštedi oko 500.000 dinara.

Osim što su ostali bez dnevnica, poslanici će od ovog meseca primati i manju platu.

Kao i na ostale državne službenike, i na poslanike se odnosi Zakon o smanjenju plata za 10 do 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: