Studenti ponovo putuju u Evropu

Evropski pokret u Srbiji će i ove godine organizovati putovanje najboljih studenata Srbije u zemlje članice Evropske unije, saopštila je ta organizacija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.05.2009.

14:00

Default images

Putovanje studenata biće organizovano u okviru projekta "Putujemo u Evropu", koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi od 2005. godine. Planirano je da u ovoj godini put Evrope ode 200 studenata iz Srbije, a prednost na konkursu Evropskog pokreta imaće oni koji nisu ranije prelazili državnu granicu.

Studenti će imati priliku da vide evropske metropole, da upoznaju život i standarde država članica EU i njihove kulture. Istovremeno će studenti biti svojevrsni ambasadori, jer će u inostranstvu predstavljati Srbiju i deliti brošure o kulturi zemlje, njenoj tradiciji i turističkim atrakcijama.

Projekat "Putujemo u Evropu" motivisan je činjenicom da veliki broj mladi ljudi iz Srbije nije ranije putovao van zemlje.

Svake godine Ambasada Austrije u Beogradu obezbeđuje studentima besplatne, jednomesečne šengenske vize, sa kojima se studenti najpre upute u Beč, a zatim u ostale evropske metropole.

Osim viza, mladi akademci će dobiti i inter-rejl karte, džeparac i studentske kartice EURO 26 i "Ajzak" (ISIC).

Prijave za konkurs moći će da podnesu isključivo studenti završne godine fakulteta i apsolventi stari do 26 godina, koji su tokom studija imali prosečnu ocenu 8,5 i više.

Projekat "Putujemo u Evropu" prvi put je sproveden 2005. godine, kada je po Evropi putovalo 100 studenata. Naredne godine ih je bilo 200, 2007. je u okviru projekta 300 najboljih studenata putovalo po evropskim zemljama, a prošle godine njih 200.

Uz Evropski pokret, u realizaciji projekta učestvuju i Skupština grada Beograda i Ambasada Austrije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: