Tužilac SAD ne prepušta Kovačevića

Nismo spremni da tužilaštvu u Srbiji prepustimo slučaj Miladina Kovačevića i nastavićemo da radimo na tom slučaju, kaže tužilac okruga Brum u SAD.

Izvor: FoNet, Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

15:41

Default images

"Sve što mogu da kažem, imajući u vidu dosadašnju komunikaciju sa srpskom vladom u vezi sa ovim slučajem, jeste da nisam spreman u ovom trenutku da prepustim nadležnost srpskim tužiocima", izjavio je Džerald Molen, tužilac okruga Brum, u državi Njujork, nadležan za slučaj "Kovačević".

On je za lokalni medij "Bilten pres end san" podsetio da je zvaničnik srpskog konzulata učestvovao u davanju kaucije i pomaganju Kovačeviću da pobegne iz SAD odnosno Njujorka prošle godine.

Molen je naveo da on i američki federalni zvaničnici nastavljaju pregovore sa srpskim zvaničnicima.

"Naša kancelarija će nastaviti da se bavi ovim slučajem i ovim optuženim sve dok ne budemo sigurni da je suočen sa suđenjem koje je pravično kako za žrtvu, tako i za optuženog", poručio je tužilac.

Njegov sud je raspisao poternicu za Kovačevićem nakon što je pobegao iz SAD po plaćenoj kauciji od 100.000 dolara uz posredovanje srpskog konzulata u Njujorku.

List podseća na spremnost sudova u Srbiji da sude Kovačeviću u zemlji, što, kako se ističe, tužilac Molen izričito odbacuje kao mogućnost.

Američki sud tereti Kovačevića da je u maju prošle godine, dok je igrao košarku za Univerzitet Bingamton, naneo teške povrede svom kolegi sa fakulteta Brajanu Stajnhaueru, koji je nekoliko meseci proveo u komi.

Američki medij podseća da zvaničnici obeju država priznaju da je slučaj "Kovačević" doveo do zategnutosti u odnosima između SAD i Srbije.

List, takođe, podseća da je senator iz Njujorka Čarls Šumer zapretio ukidanjem pomoći Srbiji ukoliko se Kovačević ne vrati u SAD i suoči sa optužbama pred sudom u okrugu Brum.

SEEMO zabrinut zbog pritisaka

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) zabrinuta je zbog poslednjih događaja, naročito zbog pritisaka na istraživačko novinarstvo i slobodu govora, navodi se u saopštenju SEEMO-a.

"SEEMO osuđuje politički i policijski pritisak na list Borba, koji je objavio informaciju o odluci Vlade Srbije da plati milion dolara za Miladina Kovačevića, i smatra da to predstavlja nasilje i pritisak na nezavisnu uređivačku politiku", kaže se u saopštenju.

SEEMO podseća da su "mediji u Srbiji, po Zakonu o javnom informisanju, dužni da objavljuju informacije od javnog značaja".

Ova medijska organizacija, takođe, oštro osuđuje odluku Sava centra da zabrani pres konferenciju Gej-strejt alijanse, i podseća da su se direktor Sava centra i gradonačelnik Beograda, Dragan Vučićević i Dragan Đilas, javno izvinili "tek posle mnoštva javnih kritika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: