Protest vlasnika hotela "Astorija"

Bivši vlasnici i naslednici hotela "Astorija" zaposeli su ovaj hotel u znak protesta što im imovina, koja im je oduzeta nacionalizacijom, još nije vraćena.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

13:23

Default images

Beogradski hotel "Astorija" dobio je novog-starog vlasnika. Posle više od 60 godina od kako je hotel nacionalizacijom postao državno vlasništvo, bivši vlasnici i naslednici su, u znak protesta zbog toga što još nije donet Zakon o denacionalizaciji, zaposeli taj beogradski hotel.

Zgrada je do 1948. godine pripadala porodicama Ninković i Savković, a onda je, prema rečima Đurđa Ninkovića, sina jednog od vlasnika, došao čovek iz OZNE i kazao da na tom mestu porodice više neće stanovati.

Zgrada je oduzeta bez rešenja o nacionalizaciji, bez bilo kakve potvrde i bez isplaćene naknade. Posle 60 godina čekanja Đurđe i Višnja Ninković odlučili su da sami zauzmu hotel.

"Po starom komunističkom zakonu bilo je obećano da će posle 50 godina biti isplaćeno. To je isteklo pre mesec dana i mislim da sada svi vlasnici mogu da se vrate na svoju imovinu", rekao je Đurđe Ninković.

Decembra prošle godine Agencija za privatizaciju oglasila je prodaju "Astorije", a hotel bi prema tome trebalo da bude prodat 6.marta. Ninković smatra da država ne sme da prodaje nešto što joj ne pripada.

"Od 5. oktobra država i dalje sprovodi Zakon o nacionalizaciji koji su doneli komunisti i još sprovodi Zakon o privatizaciji i dalje prodaje privatnu svojinu", kaže on.

Na vraćanje oduzete imovine u našoj zemlji čeka oko 75 hiljada ljudi, a Srbija je jedina bivša komunistička zemlja koja nema Zakon o vraćanju imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.

Agencija nema ovlašćenja za izuzimanje

Agencija za privatizaciju saopštila je da u procesu privatizacije "Astorije" mora postupati isključivo u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Agencija za privatizaciju navela je da će prilikom privatizacije kapitala nekadašnji vlasnici hotela i dalje moći da se bore za svoja prava, samo što će ih, umesto od društvenog kapitala, potraživati od novog vlasnika - pravnog ili fizičkog lica.

Agencija za privatizaciju nema ovlašćenja da bilo koju imovinu ili deo imovine izuzima iz procesa privatizacije, proglašava kulturnim dobrom, niti bilo šta slično, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: