Beograd: Ni reči o dnevnom redu

Sednica Skupštine grada Beograda završena je bez rasprave o dnevnom redu, a biće nastavljena u četvrtak, 5. marta.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

13:00

Default images

Odbornici gradskog parlamenta ni danas nisu raspravljali o raspuštanju uprava u opštinama Zemun i Voždovac pošto su odbornici opzicije, pre svega Srpske radikalne stranke, reklamirali povredu Poslovnika. Na kraju sednice predsednik Skupštine Aleksandar Antić rekao je da su se odbornici opozicije danas po povredi Poslovnika javili 75 puta.

Odbornici SRS optuživali su danas vladajuću koaliciju da im uskraćuje slobodu govora, pošto su Antić i njegov zamenik Zoran Alimpić nastavili da im oduzimaju pravo da reklamiraju povredu Poslovnika jer su sa govornice govorili o drugim temama.

Oni su zamerali i to što je na ulasku u zgradu obezbedjenje pretresalo samo odbornike radikala, ukazujući da im je time "urušeno dostojanstvo".

Odbornici radikala Nemanja Šarović i Dejan Milanković u petak su kažnjeni jer nisu želeli da napuste govornicu nakon što im je oduzeta reč. Oni su danas pokušali da uđu na jedna, a potom i druga vrata skupštinske sale, ali ih je obezbeđenje sprečilo. Sekretarka skupštine Irena Ljubomirović izašla je i objasnila dvojici odbornika i okupljenim novinarima da mera udaljenja važi do završetka devete sednice.

Odbornici SRS i Demokratske stranke Srbije su zatražili da ta mera bude povučena i da odbornici glasaju o tome, kao i da se Skupština izjasni o povlačenju 11 tačaka dnevnog reda.

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada, koja je počela 11. februara, još su dve tačke - raspuštanje gradskih opština Zemun i Voždovac.
Skupština je do sad usvojila 21 tačku dnevnog reda - od toga 10 po skraćenom postupku bez rasprave.

Predsednik skupštine Aleksandar Antić danas je objasnio da su odbornici na nastavak sednice, koja je prekinuta u petak, pozvani telegramima, ali da Šaroviću i Milankoviću telegrami nisu upućeni. Šarović je rekao novinarima da "ovo pokazuje kakav nenarodni režim vlada u Beogradu".

Optužbe DSS-a i SRS-a

Odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije optužili su rukovodstvo Skupštine grada da je pozvalo policiju da pretresa odbornike, što je predsednik beogradskog parlamenta Aleksandar Antić demantovao.

Antić je novinarima rekao da se u Skupštini grada nalazi samo redovno skupštinsko obezbeđenje, dodajući da je ono inače deo MUP-a Srbije.

Odbornici opozicije tvrde da su policajci pretresali odbonike pre ulaska u skupštinsku salu, kao i da se policija nalazi u prostoriji pored sale u kojoj se održava sednica.

Šef odborničke grupe SRS Nemanja Šarović rekao je novinarima u Skupštini grada da je SRS došao do podatka da je za današnju sednicu zatraženo prisustvo najmanje 20 pripadnika MUP-a u civilu.

Šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović je rekao novinarima da se odbornici u Skupštini grada pretresaju na nekoliko mesta pre ulaska u salu i da je u skupštini "dosta policije", ali da ne zna zbog čega ih je pozvalo rukovodstvo gradskog parlamenta.

Mladenović je zatražio da Skupština grada preinači odluku o udaljenju dvojice poslanika SRS sa sednice i time omogući normalan rad gradskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: