FHP podneo prijavu protiv MUP-a

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv pripadnika 37. odreda Posebne jedinice policije MUP-a Srbije (PJP) za ratne zločine na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

09:52

Default images

Bivši pripadnici 37. odreda Posebnih jedinica policije u ekskluzivnom razgovoru za B92 svedoče o brojnim zločinima nad civilnim stanovništvom na Kosovu tokom '98. i '99. godine. Na osnovu njihovih svedočenja i prikupljenih dokaza, Fond za humanitarno pravo podneo je Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu zbog ratnih zločina.

Pripadnici PJP svedoče da je naređenja za ubijanje i pljačkanje zarobljenih albanskih civila izdavao komandir 4. čete Nenad Stojković.

"Dugo godina me tištilo to da jednog dana se otvorimo i počnemo da govorimo o svemu tome, ali ipak nisam imao poverenja u samu vlast, u samo uređenje u državi, s obzirom da se radilo o stravičnim ratnim zločinima, čiji sam svedok bio."

"Ako se zatekne neko zarobljen, bio je na licu mesta ubijen da se ne gubi vreme."

Prijave su podnete protiv 15 ljudi, među kojima protiv komandanta odreda Radoslava Mitrovića, komandanta čete Nenada Stojkovića, i drugih pripadnika odreda.

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, već se sudi Radoslavu Mitroviću, komandantu 37. odreda PJP, za izdavanje naredbe za ubijanje albanskih civila u Suvoj Reci, 26. marta 1999.

Napredovali umesto odgovornosti

Predsednica Fonda Nataša Kandić je u emisiji “Kažiprst” B92 rekla da su, prema podacima i dokazima kojima Fond raspolaže, te policijske jedinice sudelovale u izvršenju brojnih masovnijih ratnih zločina na Kosovu.

Mnoge od tih zločina, po naređenjima iz državnog vrha SRJ i MUP-a Srbije, samostalno su osmislile i isplanirale najviše starešine PJP-a.

U Fondu navode da ostale policijske starešine i policajci koji su u ratu na Kosovu učinili desetine ubistava i drugih teških ratnih zločina, ne samo da nisu krivično gonjeni i udaljeni iz policije, nego su još i napredovali u službi.

Neki, za koje postoje ne samo nepobitni dokazi da su izvršili ratne zločine, nego i da su druge policajce prisiljavali na vršenje ubistava i skrivanje tragova zločina, postali su funkcioneri Nezavisnog sindikata policije Srbije i predsednici sindikalnih grupa policije u više gradova Srbije, kaže se u saopštenju Fonda za humanitrano pravo.

U krivičnoj prijavi Fond je naveo i nekoliko događaja koji "nedvosmisleno ukazuju na odgovornost" starešina i pripadnika 37. odreda PJP.

Podnošenjem ovakve prijave FHP je ispunio zakonsku obavezu prijavljivanja učinioca najtežih krivičnih dela za koje se, inače, goni po službenoj dužnosti, rečeno je u saopštenju.

Fond, takođe, podseća državne organe nadležne za otkrivanje i krivično gonjenje učinilaca ratnih zločina da je podnošenje krivičnih prijava njihova osnovna zakonska obaveza "i da prekinu sa praksom prikrivanja dokaza o počinjenim ratnim zločinima na Kosovu, koja blokira uspostavljanje vladavine prava u Srbiji".

Nataša Kandić ističe da su neki od tih policajaca izjave o zločinima još pre dve godine dali Službi za otkrivanje ratnih zločina, ali da one nikada nisu iskorišćene.

"Apsolutno ništa nije pokrenuto. Nekoliko policajaca je rizikovalo svoju profesionalnu karijeru, ostali su bez posla, smatrajući da će tim svojim gestom, time što govore, što daju izjave pred institucijama, da će uspeti da pomere nešto, da dođe do nekog raščišćavanja. Međutim, u policiji se ništa ne događa", kaže ona.

Tužilaštvu stigla prijava

U međuvremenu se oglasilo Tužilaštvo za ratne zločine, čiji je portparol Bruno Vekarić za B92 potvrdio da je prijava Fonda stigla.

On je precizirao da je veoma obimna i da obuhvata 36 događaja, a da je za postupajućeg u tom predmetu određen zamenik tužioca Vladimira Vukčevića, Nebojša Marković.

"Sada ćemo intenzivno raditi na njoj. Isto tako, želimo da vidimo šta se, pošto mi imamo oko dvadesetak predmeta sa Kosova i Metohije u nekoj od faza postupaka – pretkrivičnoj ili u fazi istražnih radnji - da uporedimo da li se neki od tih događaja poklapaju", kaže on.

"U svakom slučaju ćemo podnosioca prijave, to jest gospođu Kandić i FHP, zvati da nam pomognu u procesuiranju ove prijave i samog slučaja“, kaže on.

Tužilaštvo odustalo od jednog optuženog

Na suđenju za ubistvo 48 albanskih civila u Suvoj Reci marta 1999. godine, Tuzilaštvo je danas odustalo od daljeg krivičnog gonjenja Ramiza Papića, jednog od osmorice optuženih.

Za ubistvo albanskih civila optuženi su bivši pripadnici srpske policije Radoslav Mitrović, Radojko Repanović, Nenad Jovanović, Milorad Nišavić, Miroslav i Zoran Petković, Slađan Čukarić i do danas Papić.

Oni se terete da su tokom sukoba snaga reda i OVK na Kosovu i Metohiji 26. marta 1999. u Suvoj Reci, učestvovali u zločinu kada je ubijeno 48 civila, uglavnom žena, dece i staraca, članova porodice Beriša.

Na današnjem glavnom pretresu, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha rekla je da je u ovom krivičnom postupku završen dokazni postupak, pa je zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović najavio preciziranje optužnice.

Posle pauze, Vitorović je kazao da odustaje od daljeg krivičnog gonjenja Papića.

Branioci optuženih su zahtevali da se prekine današnji glavni pretres, kako bi sa svojim branjenicima proučili preciziranu optužnicu, smatrajući da je ona "značajnije izmenjena" i da su u njoj drugačije opisane "radnja izvršenja dela".

Sudsko veće je prihvatilo zahtev branilaca i nastavak suđenja zakazan je za 6. april.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: