Presuda za Ovčaru 12. marta

Presuda optuženima za zločin na Ovčari, 1991. godine, biće izrečena 12. marta, saopšteno je iz Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

21:07

Default images

Nakon završnih reči koje su danas kasno popodne izneli prvooptuženi Miroljub Vujović i Ivan Atanasijević, sudija Vesko Krstajić je odredio 12. mart za izricanje presude optuženima za zločin na Ovčari, počinjen u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

Krstajić je preneo tužiocu i odbrani da su B92 i HRT tražile dozvolu za prenošenje izricanja presude, a Vujovićev advokat Miroslav Perković usprotivio se toj odluci navodeći da bi to bio pritisak na sud.

Taj predlog nije prihvaćen pošto je potrebna saglasnost svih strana u postupku.

Optuženi Vujović je u završnoj reči naveo da su tokom ponovljenog suđenja iznete neistine o njegovom učešću u zločinu na Ovčari, da su izjave svedoka instruirane, kao i da su proces montirali oni kojima je u interesu prebacivanje odgovornosti na tadašnju Teritorijalu obranu i dobrovoljce.
On je ponovio da je tokom borbi u Vukovaru bio običan vojnik i da u vreme zločina na Ovčari nije bio komandant TO Vukovara.

Ponovljeno suđenje pripadnicima TO vukovara počelo je u martu 2007. godine nakon što je Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu

Zamenik tužioca za ratne zločine Dušan Knežević zatražio je u završnoj reči da se optuženi proglase krivim i da budu osuđeni po zakonu, dok su optuženi i njihovi branioci tražili oslobađajuće presude.

Za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara optuženo je 18 pripadnika TO Vukovara.

Optuženi su Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Milan Lančužanin i pripadnici teritorijalne odbrane Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak.

Oni su presudom koju je Vrhovni sud ukinuo u decembru 2006. godine osuđeni na maksimalne kazne od po 20 godine.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, Nada Kalaba, jedina žena među optuženima osuđena je na devet, a Goran Mugoša pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić su u prvom postupku oslobođeni optužbi.

Od juna prošle godine u okviru istog postupka sudi se i Miloradu Pejiću, državljaninu Velike Britanije koji je naknadno uhapšen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: