CIA uništila trake o ispitivanju

Američka obaveštajna služba uništila je 90 videotraka na kojima je zabeleženo mučenje osumnjičenih tokom ispitivanja, saopšteno je u Vašingtonu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

20:03

Default images

To otkriće je obelodanio jedan tužilac koji je radio na tom slučaju, prenosi američka agencija AP. Saznanje da je uništeno nekoliko desetina traka navedeno je u pismu njujorških advokata u slučaju o mučenju osumnjičenih za vreme Bušove administracije posle terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001. godine.

"CIA sada može da identifikuje broj videotraka koje je uništila", navodi se u pismu američkog tužioca Leva Dejsina i dodaje da je uništeno ukupno 90 traka.

Drugi tužilac Amrit Sing izjavio je da bi CIA trebalo sudski da odgovara jer je tako dugo prikrivala informacije.

"Veliki broj uništenih videotraka potvrđuje da je agencija bila angažovana u sistematskom pokušaju prikrivanja dokaza o ilegalnom ispitivanju i da bi izbegla sud", rekao je Sing.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: