Tužba protiv UN i Holandije

Udruženje Srba iz Srebrenice i šest srpskih porodica je uložilo tužbu u Hagu protiv Ujedinjenih nacija i Holandije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

18:38

Default images

Nevladino udruženje Istorijski projekat Srebrenica i šest srpskih porodica iz Srebrenice je okružnom sudu u Hagu uložilo tužbu protiv UN i Holandije, koje kako tvrde nisu zaštitile bosanske Srbe i pripadnike drugih nebošnjačkih naroda u zaštićenom području Srebrenice tokom rata u BiH, prenose slovenački mediji.

Srbi iz Srebrenice optužuju UN i Holandiju da nisu sprečile napade bošnjačkih snaga na srpska sela oko Srebrenice, kada je pobijeno oko 3.500 srpskih civila.

Tužba je podignuta na istom sudu na kome su "Majke Srebrenice" takođe tužile UN i Holandiju kada je taj sud, za njihovu prvu tužbu, odlučio da nije nadležan, da bi u odgovoru na drugu tužbu u septembru presudio da Holandija nije odgovorna za neuspeh holandskih Plavih šlemova pri zaštiti stanovništva Srebrenice.

Prema rečima predsednika udruženja Istorijski projekat Srebrenica, Stefana Karganovića, cilj tužbe Srba iz Srebrenice ima istu polaznu tačku kao tužbe "Majki Srebrenice", ali nije u suprotnosti sa tužbom koju su one uložile.

Prema Karganovićevim rečima, udruženje Istorijski projekat Srebrenica zastupa srpske žrtve, želeći da i one dobiju istu pažnju koju imaju bošnjačke žrtve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: