Rumunija: Hapšenja zbog špijunaže

Podoficir u rumunskom ministarstvu odbrane i jedan državljanin Bugarske pritvoreni su pod sumnjom za manipulaciju tajnim informacijama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

17:50

Default images

Rumunsko tužilaštvo je saopštilo da je podoficir Floričel Akim uhapšen zbog izdaje tokom prenošenja tajnih dokumenata, a Bugarin Marinov Zikolov zbog špijunaže. Uhapšeni su 28. februara, ali je tužilaštvo to saopštilo tek danas.

Dvojica osumnjičenih koristili su sistem na osnovu koga je Rumun stigao do tajnih dokumenata jedne vojne jedinice Ministarstva odbrane i predao ih Bugarinu.

Tužioci su utvrdili da je Bugarin predavao ta dokumenta jednoj državi van sistema NATO-a i za to dobijao novac kojim je plaćao Rumuna.

U otkrivanju špijunaže učestvovale su Rumunska obaveštajna služba, Vojna obaveštajna služba, Direkcija za suzbijanje organizovanog kriminala, Glavno tužilaštvo i druge službe.

Prema rumunskom zakonu, predviđene kazne za izdaju i špijunažu su od 15 do 20 godina, a moguća je i kazna doživotnog zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: