Treba nastaviti proširenje EU

Blagodeti dva proširenja EU na postkomunističke zemlje najjači su argument da proces proširenja ne sme da se zaustavi ni u vreme globalne krize, navode u EU.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

16:40

Default images

"Nema nikakvih razloga da se taj proces i ta politika proširenja, koja bez sumnje spada u najveći uspeh koji je EU doživela u poslednjih 15 godina, sada zaustavlja", kazao je na konferenciji za novinare češki vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra, nakon međunarodne konferencije u Pragu "EU pet godina nakon proširenja".

On je, zajedno sa evropskim komesarom za ekonomska i monetarna pitanja Hoakinom Almunjom, novinarima predstavio obilje statističkih podataka koji ukazuju kolike koristi su od proširenja izvukle ne samo nove članice, već i stare.

"Cena koju bi sama EU morala da plati za to da se ne širi dalje bila bi bez sumnje suviše visoka", kazao je Vondra i dodao da proširenje nije samo stvar privrede ili politike, već i bezbednosti, a svakako i morala.

Vondra je odbacio da bi EU ili Evropska komisija trebalo da dele savete novim zemljama koje kucaju na vrata Unije kada bi one trebalo da podnesu zahtev za status kandidata.

"Važi to da evropske zemlje imaju pravo da podnesu prijavu za status kandidata, i to je njihova odluka koji niko iz inostranstva ne želi da diriguje niti da na nju utiče", rekao je Vondra komentarišući slučaj Albanije i drugih zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će neformalni sastanak šefova diplomatija EU krajem marta biti posvećen gotovo isključivo zapadnom Balkanu i proširenju EU na taj region.

"Biće to prilika da sve to prodiskutujemo do detalja", rekao je češki vicepremijer.

Komesar Almunja podsetio je danas na konferenciji za novinare sa Vondrom na kraju skupa da se sa zemljama zapadnog Balkana vode uspešno pregovori i o liberalizaciji viznog režima.

"Znamo da to nisu laki pregovori, ali ne tvrdimo da dogovor nije moguć. Nadamo se, a to je i u interesu tih zemalja, da će ti pregovori proticati glatko", kazao je Almunja.

Barozo: Jedinstvo

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je u Pragu da proširenje EU mora biti praćeno većim jedinstvom među članicama EU i opštim prihvatanjem Lisabonskog sporazuma.

Barozo je na konferenciji posvećenoj petogodišnjici velikog proširenja Unije rekao da je globalna finansijska kriza najteža sa kojom su se susrele skoro sve zemlje u svetu u skorijem periodu.

Vicepremijer Makedonije Ivica Bocevski, koji učestvuje u radu konferencije, ocenio je da Makedonija i zemlje zapadnog Balkana moraju da precizno odrede rokove u kojima će završiti svoj proces pristupanja Uniji.

"Verujem da je sad vreme za jedan sveobuhvatan, veliki plan koji treba da predvidi ne samo naredni korak, već čitav proces do prijema svake zemlje zapadnog Balkana, proces sa jasnim planovima i rokovima za svaku zemlju", rekao je Bocevski, prenela je makedonska agencija MIA.

Konferenciju "Evropa pet godina nakon proširenja" organizovale su zajednički Češka, kao predsedavajuća zemlja EU, i Evropska komisija.

Osnovna namera skupa bila je da obimne studije Evropske komisije, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o pozitivnim efektima i koristima proširenja budu jak argument protiv sadašnjeg zastoja proširenja Unije na nove članice.

EU će 1. maja obeležiti pet godina od najvećeg proširenja Unije u njenoj istoriji, kada je 15-članom bloku pristupilo osam zemalja iz srednje i istočne Evrope, zajedno sa Kiprom i Maltom. Posle toga, 2007. Uniji su pristupile i Rumunija i Bugarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: