Zagorcu sedam godina zatvora

Penzionisani general Hrvatske vojske Vladimir Zagorec je pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2009.

13:27

Default images

Zagorec je 2000. godine, nakon smenjivanja sa položaja pomoćnika ministra odbrane, iz sefa tog ministarstva ukrao torbu sa draguljima vrednim najmanje pet miliona američkih dolara.

U slučaju koji je vrlo pažljivo pratila čitava hrvatska javnost, jer su tokom procesa spominjana i imena najviših političkih funkcionera i predstavnika državnog vrha, tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu za Zagorca, ali i nalog da osuđeni vrati ukradenu sumu državi, što je i presuđeno. S druge strane, generalova odbrana je u više navrata na suđenju tvrdila da je Zagorec žrtva politički montiranog procesa i urote i neverodostojnih izjava svedoka, i da tužilaštvo zapravo nije imalo nijedan dokaz koji bi teretio generala.

Takve izjave Zagorčevih advokata oštro je u završnoj reči odbacila tužilac Gordana Haramina-Hranilović, rekavši kako je iz dokumentacije državne firme Alan, preko koje je Ministarstvo odbrane kupovalo oružje za Hrvatsku vojsku, očigledno da je optuženi imao velika ovlašćenja.

Taj penzionisani general Hrvatske vojkse, za koga je u javnosti poznato da, i pored visokog čina, nijedan dan nije proveo na ratištu, bio je zadužen za nabavku oružja.

Zagorec je, prema optužnici, u septembru 1993. godine od nemačkog trgovca Jozefa Rotheihnera preuzeo torbu sa draguljima kao garanciju za pet miliona američkih dolara koje je Ministarstvo odbrane Rotheihneru isplatilo za nabavku oružja za opremanje Hrvatske vojske.

Zagorec je pod istragom od 2007. godine, nakon što je na suđenju Hrvoju Petraču otkriveno da je iz sefa u njegovoj bivšoj kancelariji odneo dragulje vredne pet miliona dolara. Taj podatak je Petrač otkrio dok je Zagorec svedočio protiv njega na suđenju za otmicu generalovog sina Tomislava.

Nakon toga je pokrenut istražni postupak, ali je Zagorec pobegao u Austriju, odakle je odbijao da se vrati u Hrvatsku, ali ga je Austrija izručila 3. oktobra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: