Donatorska konferencija za Gazu

Međunarodni donatori na konferenciji u Šarm El-Šeiku obećali su pomoć od 4,48 milijrdi dolara za obnovu pojasa Gaze i podršku palestinskoj ekonomiji.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2009.

11:43

Default images

Ministar inostranih poslova Egipta Ahmed Abul Geit izjavio je na konferenciji za novinare posle donatorskog sastanka da će novac biti upućen Palestincima u naredne dve godine. Rekordna suma od 4,48 milijardi dolara prikupljena je zahvaljujući snažnoj spremnosti SAD, Evrope i arapskih zemalja da pomognu obnavljanje pojasa Gaze.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je u Šarm el Šeiku da je neophodno što pre otvoriti prelaze sa pojasom Gaze.

Ban Ki Mun je naglasio da je "situacija na graničnim prelazima nepodnošljiva" i da humanitarni radnici ne mogu da uđu u palestinsku enklavu ni šest nedelja od završetka izraelske ofanzive u pojasu Gaze, jer Izrael i dalje odbija da ukine blokadu graničnih prelaza.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je, međutim, rekao da je potrebno obezbediti da nikakvo ilegalno oružje ne bude prokrijumčareno u Gazu, koju od juna 2007. godine kontroliše Hamas.

On je izrazio podršku "naporima palestinske uprave i njenog rukovodstva" za obnovu pojasa Gaze i dodao da je neophodno postići pomirenje među Palestincima.

Predsednik palestinske uprave Mahmud Abas, koji je takođe učesnik konferencije u Šarm el Šeiku da ekonomska podrška Palestincima neće biti dovoljna bez političkog rešenja sukoba sa Izraelom.

"Svesni smo da će u odsustvu političkog rešenja napori za obnovu i razvoj biti nedovoljni i ugroženi", rekao je Abas.

Abas je rekao da međunarodna zajednica treba da zatraži od buduće izraelske vlade da se "angažuje na rešenju zasnovanom na dve države" i da "poštuje potpisane sporazume".

On je takođe rekao i da posledice izraelske ofanzive u Gazi podsećaju na "zemljotres" i pozvao donatore da usvoje plan za obnovu Gaze u iznosu od 2,8 milijardi dolara.

SAD će dati 300 miliona dolara

Američka državna sekretarka Hilari Klinton obećala je da će SAD dati oko 300 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći za pojas Gaze koji je razoren u tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi okončanoj sredinom januara. Klintonova, koja prisustvuje jednodnevnoj donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku, takođe je rekla da će SAD dati 600 miliona dolara pomoći za Palestinsku upravu.

Za SAD je važno da osigura da pomoć namenjena Gazi ne stigne u ruke radikalnog Hamasa koji kontroliše tu palestinsku teritoriju i koji odbija da prizna postojanje Izraela. Vašington smatra da je Hamas teroristička organizacija, a ne legitimna vlast.

Ona je rekla da američki odgovor na humanitarnu krizu u Gazi ne može da bude izolovan od širih napora da se postigne sveobuhvatni mir izmedju Palestinaca i Izraelaca.

To znači da treba da se ostvare uslovi za stvaranje palestniske države, države koja je "odgovoran partner, u miru sa Izraelom i arapskim susedima i koja je odgovorna pred svojim narodom" rekla je Hilari Klinton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: