Stižu delovi za "punto"

Delovi za proizvodnju novog "punta" iz Italije stigli su u Kragujevac. Od delova koji su stigli u "Zastavu", polovinom marta počeće sklapanje prvih automobila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

09:11

Default images

Sa železničke stanice u Kragujevcu, internim kolosekom u "Zastavu" su stigli lotovi za sklapanje "punta 188". Prvi vagoni su odblombirani, a delovi u rasklopljenom stanju već se skladište u proizvodnim halama. Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević rekao je da se radi o prvom kontingentu delova za proizvodnju 192 komada vozila "punto".

"Upravo da stigne prvih šest vagona, a prvoj turi očekujemo ukupno 31 vagon", rekao je Radojević. Montaža "punta", kako je rekao Radojević, počeće krajem marta.

S obzirom na veliko interesovanje kupaca za "punto", Radojević kaže da je sa menadžerima "Fijata" već dogovarano intenziviranje isporuka lotova, ali i priprema za veći obim proizvodnje. Međutim, u sindikatu tvrde da će do sada naručena vozila kupcima biti isporučivana do kraja godine.

Do početka proizvodnog procesa, oprema u "Zastavi" se remontuje. Ostalo je da se pripreme još dva pogona.

Najviše posla ima u lakirnici, gde su stručnjaci "Zastave" konstruisali i napravili mašinu za farbanje automobila. Ovih dana mašina se testira, a radnici punim elanom rade na pripremama za početak proizvodnje.

Prema sporazumu sa "Fijatom", u Kragujevcu bi u ovoj godini trebalo da bude sklopljeno najmanje 15.000 automobila marke "punto".

"Puntomanija" zahvatila Srbiju

U prodajnoj mreži "Zastave" iz Kragujevca za kupovinu "punta" evidentirano je ukupno 9.285 rezervacija, od kojih je 7.013 bilo za kupovinu po sistemu "staro za novo", saopštilo je Ministarstvo ekonomije. 2.272 građanina su se prijavila i za kupovinu vozila po subvencionisanim kreditima.

U Ministarstvu ekonomije kažu da očekuju da će sa današnjim rezervacijama večeras biti rezervisano oko 11.500 automobila marke "punto".

Usijane telefonske linije i gužve u salonima automobila, gde se dnevno rezerviše više od 1.800 automobila, pokazuju da je Srbiju, kako kažu auto-dileri, zahvatila "puntomanija".

Za sada se kupci više interesuju za program "staro za novo" nego za subvencionisane kredite.

"Interesovanje jeste veliko i ogromno, građani se interesuju i ličnim dolaskom i putem telefona", kaže Radoslav Stanković iz "Zastava prometa".

"Do sada ima upisano oko 1.500 stranaka što se tiče zamene vozila i oko 600 koji su zainteresovani za kupovinu na kredit", kaže Aleksandar Ljubić, savetnik u Ministarstvu ekonomije.

Sada se u salonima uzimaju podaci od zainteresovanih kupaca i prave se spiskovi, a kako budu stizale nove količine automobila, građane će obaveštavati njihovi auto-dileri.

Građani kažu da im nije problem što moraju da čekaju jer, kako kažu, ovo im je jedinstvena prilika da kupe novi auto.

Danas je rešen i nesporazum sa bankama, koje su poljoprivredne proizvođače tretirale kao preduzetnike. Od sada će i oni moći da dobiju subvencionisane kredite.

"Fond za razvoj je u ponedeljak ujutro poslao informaciju svim bankama gde postoji podatak da se prihodi koje imaju poljoprivredna gazdinstva računaju kao kreditna sposobnost tih poljoprivrednika. Tako da mi već imamo informaciju da određene banke, poput Komercijalne i Banke inteza su počeli da izdaju kredite poljoprivrednicima", kaže Ljubić.

Iako najveće interesovanje vlada za zamenu starih automobila, čiji je broj ograničen na 5.000, u Ministarstvu ekonomije nisu mogli da nam potvrde da li će proširiti program kupovine "punta" uz popust od 1.000 evra i recikliranje starog automobila.
Odluku o ovome, Ministarstvo će doneti nakon analiza o konačnom broju zainteresovanih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: