Protest zbog suđenja u Mitrovici

Nakon blokade ulaza u Okružni i Opštinski sud u severnoj Kosovskoj Mitrovici, bivši radnici tih sudova razišli su se, a jedino današnje suđenje je otkazano.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

08:28

Default images

Bivši radnici, međutim, najavljuju da će se ponovo okupiti ispred zgrade suda ako sudije Euleksa počnu danas planirano suđenje dvojici optuženih. Inače, današnje suđenje je prvo u Okružnom sudu u Mitrovici nakon godinu dana pauze.

Bivši radnici tih sudova traže da sudije Euleksa sude po mandatu Ujedinjenih nacija, a ne po zakonima kosovskih institucija.

Oni zahtevaju da se najpre razreši nekoliko ključnih pitanja: u kakvom statusu radi sud, po kojim zakonima on deluje, da li se i dalje koristi pečet na kojem piše "Kosovo Republika", kao i drugi detalji. Predstavnik pravosudnih radnika sudija Nikola Kabašić rekao je da oni nisu protiv vladavine prava i sprovođenja zakona, ali da najpre treba utvrditi po kom sistemu se suđenja zakazuju i organizuju.

Predstavnici pravosudnih radnika su, nakon višesatne blokade suda i odlaganja današnjeg suđenja, razgovorali s regionalnim predstavnikom Euleksa Majklom Harnišom.

Preneli su mu da neće prekinuti blokadu suda dok između Beograda, Euleksa i UNMIK-a ne bude razrešeno pitanje funkcionisanja pravosuđa na severu Kosova.

Osnova za rad suda na severu, prema mišljenju učesnika protesta, treba da bude plan od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Današnji protest je protekao mirno, sud su obezbeđivale jake snage policije i Kfora, a okupljanje je najavljeno i narednih dana.

Bogdanović: Primeniti plan od šest tačaka

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, povodom današnjih protesta radnika srpskog pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici, ocenio da je "posle raspoređivanja Euleksa došlo do pravnog vakuuma i najasnoća oko prenosa nadležnosti misija".

Ministar je podsetio da je Beograd tokom cele jeseni sa UN vodio pregovore o uslovima za otvaranje suda i da je srpska strana u tim dijalozima bili jako konstruktivna i učinila sve da se proces ubrza.

"Pokazali smo da tom pitanju pristupamo na zaista konstruktivan način omogućivši potpuno mirno i bezbedno raspoređivanje misije Euleks na celoj teritoriji Kosova i Metohije", kazao je Bogdanović.

"Sada očekujemo da i međunarodna zajednica, sa svoje strane iznese predlog o načinu implemantacije šest tačaka - koje obuhvataju i pitanje pravosuđa. Tim činom bismo bili već korak bliže rešenju", rekao je Bogdanović.

Ministar je naveo da stav Srbije ostaje nepromenjen i da njeni zvaničnici insistiraju da pregovori što pre počnu u statusno neutralnom okviru.

Sukobi zbog suda

Predstavnici Euleksa saopštili su da prvo suđenje u sudu u Kosovskoj Mitrovici nije održano iz bezbednosnih razloga. Inače, sudski procesi u sudu u Mitrovici prestali su 19. februara prošle godine.

Srbi su, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, počeli proteste ispred zgrade suda, tražeći da se vrate na svoja radna mesta, a mesec dana kasnije izbili su sukobi, nakon hapšenja radnika pravosuđa srpske nacionalnosti koji su ušli u zgradu suda.

U tim sukobima poginuo je ukrajinski policajac iz sastava UN, dok je više od 100 učesnika demonstracija i vojnika Kfora i policajaca povređeno.

Nakon pregovora sa Beogradom, UNMIK je u oktobru prošle godine otvorio Okružni i Opštinski sud u severnom delu Mitrovice.

Trenutno u Okružnom i Opštinskom sudu rade samo predstavnici Euleksovog pravosuđa, a tokom posete Mitrovici prošle nedelje, šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je da se "radi na pitanju povratka lokalnog srpskog i albanskog osoblja u te institucije".

Štrajk glađu zbog odlaganja

Inače, današnje suđenje odnosi se na dvojicu Srba iz Leška i okoline. Oni su u pritvoru proveli četrnaest i po, odnosno deset i po meseci, a optužnica protiv njih podignuta je u junu prošle godine.

Dvojica optuženih danas su počeli štrajk glađu zbog odlaganja procesa. Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da su oni već štrajkovali glađu, ali da su ga pre tri sedmice prekinuli jer su im tada predstavnici Euleksa obećali početak suđenja.

Sumnja se da su oni s još dvojicom Srba upali u kuću starijeg bračnog para u selu Gnježane, kod Leposavića, pretukli staricu i starca i odneli novac sa dragocenostima.

Optužnica je sačinjena u skladu s privremenim krivičnim zakonom Kosova i s takođe privremenim zakonom o krivičnom postupku Kosova. Postupak će, kako je saopšteno iz Euleksa, voditi trojica sudija iz te misije, a i tužilac će biti predstavnik Euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: