Slovenija za odlaganje konferencije

Slovenački premijer predložio je da se odloži pregovaračka konferencija Hrvatske i EU planirana za mart.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

01:00

Default images

Slovenački premijer Borut Pahor predložio je da se konferencija EU i Hrvatske planirana za mart odloži za april i da se tako da dovoljno vremena Evropskoj komisiji, Hrvatskoj i Sloveniji da utvrde da li ima mogućnosti da se promene okolnosti koje su Sloveniju prisilile da blokira hrvatske pregovore sa EU.

"Teško je očekivati da se to desi u martu. Malo mogućnosti je da se to desi za tako kratko vreme", rekao je Pahor, koji je o svom predlogu razgovarao i sa predsednikom Češke, koja predsedava EU, ali i sa kolegama iz Švedske i Mađarske. Prema pisanju slovenačkih medija, Pahor je svoje sagovornike posebno upozorio na činjenicu da - i kada Hrvatska bude završila sa pregovorima o pristupanju EU - njen ulazak u EU mora da potvrdi i slovenački parlament, i to dvotrećinskom većinom.

Prema Pahorovim rečima, ukoliko poslanici ne budu zadovoljni zaštitom slovenačkih nacionalnih interesa, mogli bi traže čak i referendum o ulasku Hrvatske u EU.

On je istovremeno rekao da je zadovoljan zbog činjenice da je do sada u Sloveniji sakupljeno malo potpisa za raspisivanje naknadnog, zakonodavnog referenduma o ulasku Hrvatske u NATO.

Prema slovenačkom ustavu, inicijatori referenduma moraju u roku od 35 dana da sakupe 40.000 potpisa građana da bi referendum zaista i bio raspisan.

Stranka slovenačkog naroda, koja traži naknadni zakonodavni referendum o ulasku Hrvatske u NATO, prema dosadašnjim procenama, sakupila je nekoliko stotina potpisa, tako da je nerealno očekivati da bi do 26. marta mogla da sakupi predviđen broj potpisa.

Hrvatska za sada bez odgovora o medijaciji

Hrvatska ni ove nedelje neće odgovoriti na ponudu Evropske komisije o medijaciji, jer još nema jasne stavove o medijacijskoj komisiji koju bi vodio Marti Ahtisari, rekao je za Hrvatski radio premijer Ivo Sanader nakon što je danas razgovarao sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

Sanader je dodao da je tokom tog sastanka odlučeno da posebna radna grupa, do idućeg ponedeljka, pripremi tekst odgovora na predlog o medijaciji.

Prema Sanaderovim rečima, Hrvatska još uvek istrajava pri tome da se nerešena pitanja granice sa Slovenijom jasno odvoje od hrvatskih pregovora sa EU.

Hrvatski premijer je rekao i da Hrvatska ne može da prihvati dvojne kriterijume, nakon što je Slovenija ušla u EU iako je imala otvorena pitanja granice sa Hrvatskom.

Hrvatska i dalje, rekao je Sanader, očekuje nastavak rada mešovitih komisija, koje bi trebalo da odrede pravni okvir za rešavanje tog spora na nekom od međunarodnih sudova, što Sanader očekuje i od potencijalne medijacije.

Hrvatski premijer danas nije hteo da komentariše mogućnost raspisivanja referenduma u Sloveniji za ulazak Hrvatske u NATO, ali je o mogućem takvom referendumu o ulasku Hrvatske u EU rekao da je on zapisan u slovenačkom ustavu i da je "danas za Hrvatsku, sutra za Island, prekosutra za Srbiju, BiH i Crnu Goru".

Istovremeno, Ivo Sanader je rekao da Holandija i Velika Britanija nisu blokirale hrvatsko poglavlje pregovora sa EU koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava zbog nesaradnje sa Haškim sudom, već da su "u Holandiji rekli da će sačekati još desetak dana dok ne čuju novi izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Hrvatske".

Sanader ipak očekuje da će Hrvatska, i pored slovenačke blokade, 3.aprila postati članica NATO-a. U intervjuu bečkom dnevniku "Standard", Sanader je, odgovarajući na pitanje da li je bilo rezultata prvog sastanka sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom, ocenio da je dobro što se razgovara i da su razmenjeni različiti stavovi.

Na pitanje da li je Pahor barem obećao da bi Hrvatska mogla, kao što je predviđeno, 3.aprila da pristupi NATO-u, on je preneo da mu je slovenački kolega rekao da je "lično za to".

"Međutim, postoji inicijativa nacionalističkih snaga za održavanje referenduma. Tu se ne može mnogo toga učiniti, rekao mi je Pahor", naveo je Sanader.

Hrvatski premijer je ocenio da nema mnogo smisla prihvatiti predlog Evropske komisije za posredovanje Martija Ahtisarija dok dve zajedničke komisije ne zaključe rad.

Sanader je naglasio da postoji pritisak drugih zemalja EU na Sloveniju, koji nije javan, i da se nada da će biti javan ako Ljubljana tako nastavi.

Na pitanje zašto Hrvatska ne popusti, on je odgovorio da - kada je reč o teritoriji - pojmovi kao popuštanje ne postoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: