Strahuju od "Zastavinog" otpada

Meštani Opornice kod Kragujevca ponovo su sprečili kamione sa šutom iz “Zastave” da lageruju otpad u njihovom selu strahujući da je opasan po životnu sredinu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.02.2009.

16:22

Default images

Meštani tvrde da su predstavnici gradske vlasti prekršili jučerašnji dogovor da će posao biti obustavljen dok ne stignu rezultati analiza i merenja radioaktivnosti Instituta ”Vinča”. Dok iz Instituta “Vinča” ne stignu potvrde da je "Zastavin" šut bezopasan, meštani Opornice kažu da neće dozvoliti da se otpad lageruje u njihovom selu.

Zato su jutros još jednom sprečili kamione da uđu na deponiju.

Član gradskog veća Zoran Jovanović smatra da je za nastavak odlaganja otpada pokazana dobra volja samom činjenicom da su angažovani stručnjaci iz “Vinče”, pa je posao nastavljen.

Dok ne stignu rezultati analiza iz “Vinče”, građani kažu da neće odustati. Oni navode da su zbog blokade deponije pojedini građani pozivani u policiju na razgovore čime su im, tvrde, bila ugrožena i ljudska prava.

Jovanović ističe da bi rezultati kontaminacije "Zastavinog" otpada koje rade stručnjaci iz "Vinče" trebalo da stignu već sutra, što će, kaže, biti dovoljan dokaz meštanima Opornice da je njihov strah od radioaktivnosti neosnovan.

"Vinča": Otpad nije radioaktivan

Predstavnici Nuklearnog instituta "Vinča" obavili su kontrolu otpada iz fabrike "Zastava" u Kragujevcu i ustanovili da on nije radioaktivan, izjavio je danas ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

To je potvrdio i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić koji je rekao da je kroz različite vrste analiza utvrdjeno da otpad iz "Zastave" nije štetan i da može da se odlaže na deponiju.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se za poduhvate tog tipa radi ozbiljna procena uticaja na životnu sredinu i dodao da ne treba da postoji briga stanovnika sela Opornica da će uklanjanje otpada i formiranje komunalne deponije ugroziti njihovu životnu sredinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: