Premijer o slučaju "Kovačević"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da su mere koje vlada preduzima u slučaju Miladina Kovačevića "u najdubljem interesu građana".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.02.2009.

03:30

Default images

"Interes građana se ogleda u tome što Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa jednom od najvećih svetskih sila", rekao je Cvetković. Premijer je naveo da o slučaju Kovačevića ne može da pruži više informacija jer se radi o državnoj tajni, ali da će, kada oznaka tajnosti bude skinuta, biti spreman da o svemu govori detaljnije.

Cvetković je, odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja poslanika, rekao da Vlada Srbije nema ništa protiv novinara i odbacio sve tvrdnje da država vrši pritisak na medije zbog objavljivanja informacija o slučaju "Kovačević", odnosno merama koje vlada tim povodom preduzima.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da će svi članovi vlade koji su prisustvovali sednici na kojoj je razmatrana odluka o slučaju "Kovačević" odgovoriti na pitanja tužilaštva i policije.

"Nadam se da će akcija biti sprovedena do kraja i da ćemo utvrditi ko je odao državnu tajnu", rekao je Dulić na konferenciji za novinare u Vladi Srbiji komentarišići najavu tužilaštva da će biti ispitani i ministri.

Dulić je rekao da slučaj "Kovačević" danas nije bio tema i naveo da Vlada čeka da državni organi završe posao, pa će onda dati svoj sud o tome.

Ministarstvo odbrane "nema veze" sa slučajem

Ministar Dragan Šutanovac kaže da nikakva sumnja za odavanje tajne u slučaju "Kovačević" ne može da padne na bilo koga u Ministarstvu odbrane.

"Pre dve nedelje, u četvrtak, razgovarao sam sa ministrom odbrane Portugala i u vreme kada je održavana sednica Vlade, imao sam konferenciju za novinare, tako da ni na koji način nisam mogao da dođem u dodir sa poverljivim dokumentom. Državni sekretar koji je prisustvovao sednici Vlade nije ovlašćen da čita poverljiva dokumenta", kazao je Šutanovac.

Ministar odbrane je posle sastanka sa ministrom odbrane Grčke Evangelosom Meimarakisom u Domu garde u Topčideru rekao da ne zna "koji su motivi onih koji pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na nešto što nije suština“.

"Konačno je došlo vreme da se u Srbiji zavede red i da oni koji odaju državne tajne dođu pod udar zakona i da se napokon prestane sa tom praksom", kazao je Šutanovac.

Dnevni list Borba objavio je prošle nedelje da je Vlada Srbije odlučila da plati 900.000 dolara odštete američkom studentu Brajanu Štajnhaueru i 100.000 dolara za kauciju koju je okrivljeni za napad na njega Miladin Kovačević platio da bi se branio za slobode.

List je naveo da je ta odluka proglašena državnom tajnom.

Kovačević je, posle prebijanja američkog studenta, napustio SAD u junu prošle godine uz pomoć zaposlenih u konzulatu Srbije i došao u Srbiju.

Dva dana posle objavljivanja vesti u Borbi, po nalogu Tužilaštva, započeta je istraga o tome ko je odao državnu tajnu.

Prva je saslušana glavna urednica Borbe koja nije odala izvor informacije, a Tužilaštvo je najavilo da će istragom biti obuhvaćeni i ministri.

“Ministri mogu da budu saslušani“

Ministri mogu da budu saslušani o slučaju Miladina Kovačevića, ali kao i svi drugi građani, nisu u obavezi da policiji daju tražene informacije, kažu pravnici.

Podsetimo, portparol Tužilaštva Tomo Zorić najavio je juče da će u vezi sa odavanjem službene tajne o slučaju Miladina Kovačevića biti saslušani svi koji su bili u kontaktu sa poverljivim informacijama o tom slučaju, uključujući i ministre.

Profesor pravnog fakulteta, Milan Škulić kaže za B92 da ministri mogu da budu saslušani u policiji kao i svi drugi građani i da bi, u slučaju da to bude potrebno, prema postojećem zakonodavstvu Vlada mogla da skine imunitet ministru.

Škulić, međutim, smatra da do toga neće doći, s obzirom na to da se imunitet poslaniku oduzima tek kada postoje dokazi za krivično gonjenje.

“Policija može da prikuplja potrebna obaveštenja od bilo kojeg građanina, pa i od ministra u svojstvu građanina, ali i ministar kao i bilo koji građanin nije dužan da daje takva obaveštenja policiji jer policija nema pravo da bilo kojeg građanina saslušava u svojstvu svedoka“, objašnjava on.

“Ako bi se eventualno pojavila sumnja da je određeno lice učinilo krivično delo o kojem se radi, tada bi naravno moglo doći do saslušavanja osumnjičenog. A, ako bi se radilo o ministru, on tada ima pravo imuniteta u odnosu na krivično gonjenje, a mogao bi se krivično goniti jedino kada bi to odobrila sama Vlada“, kaže Škulić.

I sam vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović izjavio je da će biti ispitani svi, od činovnika do ministra, koji bi mogli biti odgovorni za odavanje službene tajne u vezi sa slučajem Miladina Kovačevića, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti u našoj kategoriji Drugi pišu.

"Kovačevića štiti država"

Predsednica Političkog saveta Liberalno demokratske partije i poslanica u republičkom parlamentu Vesna Pešić rekla je u emisiji Kažiprst da su službenici u Konzularnom predstavništvu Srbije u Njujorku znali da krše pravila i da je u slučaju Miladina Kovačevića počinjeno nekoliko krivičnih dela.

Pešićeva je objasnila da je država potpisom garantovala da Kovačević, kojem je potom dat falsifikovani pasoš, neće pobeći iz Amerike i da je nemoguće da je vicekonzul Igor Milošević to mogao sam da mu omogući.

Pešićeva, koja je bila ambasador u Meksiku, smatra da tu aferu treba posmatrati u kontekstu "rata" protiv SAD i EU, koji je 2008. povodom proglašenja kosovske nezavisnosti povela Vlada Vojislava Koštunice.

Ona je ukazala i da je Srbija, zbog paljenja američke ambasade posle mitinga u Beogradu, morala da plati pola miliona dolara odštete.

"Postojala je želja da se svetimo Amerikancima zbog Kosova i ja mislim da je jedan deo države organizovao to bekstvo (Kovačevića) i naredio ovoj dvojici da to urade", kaže Pešićeva i prema njenim rečima, država i vlada ih i danas štite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: