Premijer: Isti nivo plata i penzija

Premijer Mirko Cvetković izjavio da će, bez obzira na ekonomsku krizu, Vlada u ovoj godini obezbediti isplatu plata i penzija na nivou predviđenim budžetom.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 26.02.2009.

03:28

Default images

Cvetković je ukazao da i u slučaju rebalansa budžeta, što će se tek razmatrati, penzije neće biti smanjene. Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije o interventnom fondu za pomoć najsiromašnijim porodicama u uslovima ekonomske krize, premijer je napomenuo da je u toku izrada odgovarajućeg programa u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Cvetković je podsetio da je tokom prošle godine vlada isplatila poslednju ratu duga "klasičnim" penzionerima, dok će poslednja rata duga poljoprivrednim penzionerima biti isplaćena početkom 2010. godine.

Cvetković je podsetio da je vlada već početkom četvrtog kvartala 2008. godine koncipirala prve mere za odgovor na prve izazove koji su se pojavili.

“Kriza se prvo pojavila u bankarskom sektoru, građani su počeli da povlače štedne uloge, a drugi problem koji se postavio pred vladu bilo je povlačenje banaka iz kreditne aktivnosti“, podsetio je on.

Cvetković je rekao da su prve mere koje je usvojila Vlada stabilizacija bankarskog sektora i podizanje vrednosti osiguranog depozita na 50.000 evra, čime je obezbeđena likvidnost bankarskiog sektora, zaustavljanje trenda povlačenja štednje iz banaka.

Prema njegovim rečima, mere su koncipirane na principima jedinstvenosti i solidarnosti.

Cvetković je podsetio i da doneti program mera sadrži dva paketa koji su usmereni na restriktivnost i podsticajnost.

“Restriktivnost se najviše odnosio na državu i štednju na svim nivoima na kojima je to moguće, a podsticajnost je usmerena ka privredi i obezbeđivanje kreditne aktivnosti prema privredi, izvoza, podsticanje tražnje“, podsetio je on.

Odmah na početku poslanici Srpske radikalne stranke izašli su iz skupštinske sale u znak protesta što je predsednica parlamenta prvo dala reč predsednici poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” Nadi Kolundžiji, a ne radikalu Draganu Todoroviću.

U skupštinskoj sali su i predstavnici kluba “Napred, Srbijo” koji su ranije najavili da neće prisustovati sednici.

Poslanici opozicije ranije su saopštili da tri sata, koliko je Poslovnikom utvrđeno za postavljanje pitanja i davanje odgovora, nije dovoljno za tako važnu temu i da je bilo neophodno održati sednicu o ekonomskoj krizi.

Izmenama Poslovnika o radu parlamenta predviđeno je da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16.00 do 19.00 premijer i ministri odgovaraju na poslanička pitanja.

Pored premijera, u skupštinskoj sali su na sednici prisutni ministri finansija Diana Dragutinović, za NIP Verica Kalanović, trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i za prostorno planiranje i životnu sredinu Oliver Dulić.

Dragutinovićeva: Novi aranžman sa MMF-om

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da će Srbija sklopiti novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će služiti za stabilizaciju kursa dinara i predvideti povećanje budžetskog deficita i smanjenje nepotrebnih javnih rashoda.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Dragutinovićeva je rekla da novac iz aranžmana sa MMF-om može služiti isključivo za popunjavanje deviznih rezervi i povećanje stabilnosti kursa.

Ona je navela da Srbija trenutno ima jedan od najnižih budžetskih deficita u regionu i da će njegovo povećavanje doprineti neutralisanju pada tražnje i pokretanju privredne aktivnosti.

Dragutinovićeva je ukazala da će u slučaju da se svetska recesija produbi i privredni rast u Srbiji bude daleko niži od planiranog, "lek" biti ekspanzivnija fiskalna politika i navela da će privredni rast u našoj zemlji biti pozitivan, ali ni u kom slučaju neće biti predviđenih 3,5 odsto.

Ona je podsetila da Srbija već ima sklopljen aranžman sa MMF-om, ali ta sredstva još nije povukla jer je dva meseca kratak period da se sagledaju efekti krize na privredni rast Srbije, spoljnotrgovinski bilans, fiskalne prihode i potrošnju države.

Dragutinovićeva je napomenula da je uvoz u Srbiju u proteklom periodu opao za 30 odsto, zbog čega su smanjeni prihodi od poreza na dodatnu vrednost, ističući da je još rano proceniti efekte primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU na budžetske prihode.

DSS: Potrebna posebna sednica

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Rade Obradović izjavio je za B92 da bi o ekonomskoj krizi trebalo raspravljati na sednici, a ne u danu za postavljanje poslaničkih pitanja.

“DSS je tražio sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o merama Vlade za borbu protiv krize iz razloga što mora Skupština da odobri te mere i da se u Skupštini raspravlja o svemu onome što nas čeka u narednoj godini i godinama koje dolaze“, kaže on.

“Odgovor kroz poslačničko pitanje je i više nego neozbiljan, zato što u okviru tri minuta koliko predviđa Poslovnik treba analizirati situaciju u Srbiji, a onda predsednik Vlade treba u tri minuta da kaže koje su to mere koje je Vlada preduzela“, smatra Obradović.

“Mi ćamo postaviti sva ona pitanja koja imamo da postavimo, pre svega da bi građani Srbije bili upoznati sa time, da se ne informišu preko novina da li se pregovara sa MMF-om, koliki je budžetski deficit, i da građani Srbije na sednici Skupštine dobiju sve potrebne informacije da Ministarstvo finansija ne bi moralo da skida podatke sa sajtova da bi se oni sakrili od građana Srbije“, najavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: