Bez oduzimanja mandata

Administrativni odbor Skupštine nije prihvatio da se oduzmu mandati trojici poslanika sa liste Srpske radikalne stranke koji su prešli u Srpsku naprednu stranku

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 13.02.2009.

13:32

Default images

SRS već duže vreme insistira na zakazivanju sednice Odbora i na vraćanju mandata, zbog čega je rad parlamenta nekoliko puta bio u blokadi. Za oduzimanje mandata glasali su članovi iz SRS-a, LDP-a i SPS-a, protiv je bio Tomislav Nikolić iz Srpske napredne starnke, dok su uzdržani bili većinski poslanici iz G17 i Demokratske stranke.

Administrativni odbor Skupštine Srbije nije prihvatio zahtev Srpske radikalne stranke za oduzimanje mandata trojici poslanika sa liste SRS-a koji su prešli u Srpsku naprednu stranku.

Većina članova odbora bila je uzdržana prilikom glasanja o zahtevu radikala da se SRS-a vrate mandati Igora Bečića, Veroljuba Arsića i Jelene Budmirović, čije su blanko ostavku, kako tvrde radikali, podneli Skupštini.

Za oduzimanje mandata glasali su clanovi Odbora iz SRS, Liberalno demokratske partije i Socijalističke partije Srbije, protiv je bio Tomislav Nikolić iz SNS-a, dok su uzdržani bili poslanici G17 i Demokratske stranke.

U tročasovnoj raspravi na sednici Administrativnog odbora izneta su oprečna tumačenja ustavnih odredbi o mandatu poslanika, i mišljenje da to pitanje nije najjasnije definisano ni Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Članovi odbora iz SRS-a tvrde da su tri poslanika koji su iz SRS-a prešli u SNS, stavila na raspolaganje svoje blanko ostavke radikalima koje, kako su naveli, ne mogu da povuku, i da niko nije falsifikovao njihove potpise na ostavkama i izjavama.

Sednici Odbora je prisustvovalo i troje poslanika naprednjaka - Bečić, Arsić i Budimirovićeva, koji su naveli da su dokumenta koje je u njihovo ime podneo SRS, falsifikati.

Aleksandar Martinović je rekao da SRS nikada nije rekao da će blokirati rad parlamenta ako im se ne vrate tri mandata, nego da su samo tražili da Administrativni odbor donese odluku o tom pitanju.

Martinović je ponovo optužio vladajuću koaliciju da je odgovorna što ne rešava pitanje mandata. Članovi odbora iz LDP i SNS ocenili su da je za stanje u Skupštini odgovorna vladajuća koalicija.

Tomislav Nikolić odbacio je kao netačnu tvrdnju da poslanik ne može da povuče ostavku, i naveo da se mandat potrđuje poslaniku, a ne stranci, i da je Ustav o tome potpuno jasan.

Nikolić je naveo da su "papiri" koje je podnela SRS nevažeće ostavke.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović iz DS rekao je da je tačno da se odbor bavi političkim, ali i pravnim pitanjima, a da u konkretnom slučaju ne vidi da je troje poslanika ovlastilo nekoga drugog da umesto njih podnese ostavke koje se, kako je naveo, podnose lično.

Konstantinović je naveo da Administrativni odbor ne može da utvrdi da li su podneti dokumenti falsifikovani ili ne, i da je to stvar suda.

Član odbora iz LDP-a Nenad Milić rekao je da je činjenica da ne postoji zakon koji preciznije definiše odredbe Ustava koje se odnose na poslanički mandat, ali da mandate treba oduzeti ako postoje blanko ostavke.

Suzana Grubješić iz G17 plus rekla je da, dok se ne promeni Zakon o izboru narodnih poslanika, mandati pripadaju političkim strankama i da će biti uzdržana u glasanju zbog sumnje u verodostojnost ostavki koje je podneo SRS u ime tri poslanika naprednjaka.

Na sednici, predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović izrekao je opomenu Tomislavu Nikoliću zbog dobacivanja dok je na sednici govorio poslanik SRS-a Aleksandar Martinović.

Posle sednice Administrativnog odbora, Tomislav Nikolić je novinarima rekao da je zadovoljan odlukom, ocenivši da je ispravna i u skladu sa Ustavom, dok je šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović najavio da će radikali nastaviti parlamentarnu borbu za povratak mandata za koje tvrdi da pripadaju radikalima.

Nenad Konstantinović je rekao novinarima da se iskreno nada da će posle današnje sednice tog skupštinskog tela rad u Skupštini ići po dnevnom redu.

SRS: Kršenje Ustava

Srpska radikalna stranka ocenila je da je odlukom Administrativnog odbora da se radikalima ne vrate mandati trojice poslanika koji su iz njihovih redova prešli u Srpsku naprednu stranku grubo prekršeni Ustav i zakoni Srbije.

"Time se ponovo pokazalo da vladajuća stranka radi za interese svog omiljenog opozicionara Tomislava Nikolića", piše u saopštenju SRS-a.

Navodi se da je tim postupkom Administrativnog odbora nastavljeno uvođenje diktature u Srbiji, a sve je, kako se navodi, deo organizovanog scenarija čiji je cilj da se ućutka glas Srpske radikalne stranke.

"Srpska radikalna stranka podseća vlast da ovim planskim kršenjem Ustava i uvođenjem diktature u Parlament i Srbiju, radi direktno protiv interesa ove države i njenih građana", navodi se u saopštenju.

SNS zadovoljna odlukom

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, rekao je da je ta partija zadovoljna time što je Administrativni odbor Skupštine Srbije potvrdio da mandati pripadaju poslanicima SNS-a.

"Pričali smo nedeljama i mesecima da mandati pripadaju narodnim poslanicima, u skladu sa zakonom i Ustavom, ali videćete da ni nakon odluke Administrativnog odbora neki ponovo neće da rade po dnevnom redu", kazao je Vučić.

On je rekao da SNS najoštrije osuđuje jučerašnji napad poslanika Srpske radikalne stranke na poslanika naprednjaka, uz kako je ocenio, prećutnu saglasnost vlasti u Skupštini Srbije.

"Očigledno je da nedeljama i mesecima režim u Srbiji preko Srpske radikalne stranke pokušava da narodu zgadi i opoziciju i političku scenu, pa nije čudo što je lupanje u klupe moralo da se pretvori u lupanje u glave", kazao je Vučić.

Uvrede, suze, izvinjenja

U Skupštini Srbije popodne nastavljen je verbalni sukob radikala i naprednjaka, tokom kojeg se poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić zaplakala za skupštinskom govornicom.

Poslanici SRS-a naveli su da je predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović bila dužna da u prepodnevnom delu rasprave izrekne opomenu šefu poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislavu Nikoliću, jer je Gordani Pop Lazić rekao da "glumi strašilo" i "diže noge i ruke".

Gordana Pop Lazić zaplakala se za govornicom i vidno potresena rekla da je dovedena u neprijatnu situaciju, jer predsednica parlamenta nije reagovala na reči koje joj je uputio Tomislav Nikolić.

"Svi znate da sam udovica, majka tri ćerke. Dobila sam poruke od dece koja me pitaju da li je moguće da se tako ponašam, a od porodice svog supruga da rušim dostojanstvo svog pokojnog supruga i svih nas", rekla je Pop Lazić.

Tomislav Nikolić rekao je da nije imao nameru da uvredi Gordanu Pop Lazić.

"Pop Lazić je mogla da se rasplače tog časa kada sam rekao da glumi strašilo, a video sam da je imala obe ruke i noge podignute. Izvinite. Vas su obuhvatile emocije. Ja sam muškarac i nisam plakao kad ste mi proklinjali unuke, kada su me poslanici SRS-a nazivali psetom", rekao je Nikolić.

"Ja Vas povredio nisam. Vi ste povredili mene. Ne razumem ženu koja plače dva sata pošto sam je uvredio. Izvinjavam se Vašoj porodici, a Vi ste mojoj porodici poželeli smrt. Za Vas sam ja pseto, za vaše kolege majmun, zar mislite da sam ja čelik", upitao je Nikolić.

Nikolić je naveo da za Gordanu Pop Lazić nije rekao da je "loša žena", nego da “glumi strašilo”.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović zatražio je da se odredi pauza u radu za konsultacije šefova poslaničkih grupa.

Potpredsednica parlamenta Gordana Čomić je rekla da su iscrpljene sve mogućnosti za dogovor i da će pribeći striktnoj primeni Poslovnika koji nalaže raspravu o dnevnom redu.

Više poslanika SRS-a potom je reklamiralo povredu Poslovnika, a zatražili su da se Nikoliću izrekne opomena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: