Kina: Vanredno stanje zbog suše

Kina je proglasila vanredno stanje zbog suše koja bi u centralnim i severnim delovima zemlje mogla da opustoši useve i prihode poljoprivrednika.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

21:51

Default images

Suša zasad ne utiče na cene pšenice na domaćem tržištu, delimično zahvaljujući i visokim državnim zalihama hlebnog žita od ranije i odličnom prošlogodišnjem rodu.

Strahuje se, međutim, da bi suša mogla da ugrozi prihode poljoprivrednika u provincijama Henan i Anhui i u još nekim gusto naseljenim oblastima, u kojima su mnogi žitelji krajem 2008. izgubili posao u fabrikama i građevinarstvu pod dejstvom globalne finansijske krize, prenosi Rojters.

Kineska Državna kancelarija za kontrolu poplava i ublažavanje suša proglasila je "drugi nivo vanrednog stanja", a za najvažniji zadatak lokalnih zvaničnika proglašena je "borba protiv suše i zaštita sadnica", kao i proširenje irigacione mreže.

Izostanak snegova i kiša od novembra registrovan je na 9,5 miliona hektara obradivog zemljišta ili 43 odsto kineskih površina zasejanih pšenicom. Ministarstvo za poljoprivredu ipak naglašava da se 40 odsto tih površina navodnjava.

Prema prognozi analitičara Ma Venfenga, suša bi mogla da umanji godišnju proizvodnju pšenice u najvažnijim uzgajivačkim područjima zemlje za dva do pet odsto, dok bi u najgore pogođenim provincijama Henan i Anhui moglo da rodi i 20 odsto manje hlebnog žita.

U ovim provincijama žive milioni radnika migranata, koji iz sela putuju u gradove i u priobalne industrijske zone na posao.

Ove nedelje je kineska vlada objavila da je, zbog usporavanja privredne aktivnosti, oko 20 miliona od ukupno 130 miliona radnika migranata ostalo bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: