Reakcije na rezoluciju o Kosovu

Zvanična Srbija smatra da je rezolucija Evropskog parlamenta, kojom se članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju da to učine, neprihvatljiva.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

18:19

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je rezolucija o Kosovu, usvojena u Evropskom parlamentu, kojim se članice Evropske unije koje još nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju da to učine, neprihvatljiva za Srbiju jer je protivna Ustavu i međunarodnom pravu.

"Evropski parlament nije institucija koja je zadužena ispred Unije da se bavi spoljnom politikom. Za spoljnu politiku u EU je zadužen Savet ministara, a u okviru Saveta postoje zemlje koje priznaju Kosovo, kao i one koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Dakle, mišljenje u EU, u okviru institucije gde to ima pravnu snagu, podeljeno je", naveo je Jeremić.

On je kazao i da je samo glasanje u Evropskom parlamentu pokazalo koliko je pitanje budućeg statusa Kosova pitanje oko koga ne postoji slaganje u EU.

Jeremić je ponovio da pristupanje Srbije EU ostaje centralni strateški prioritet za Vladu Srbije, ali je naveo da Srbija neće odustati od nastavka borbe svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu.

"Pristupanje Uniji i borba za Kosovo i Metohiju su dva razdvojena procesa i zvanična politika Brisela i Beograda je da su to dva razdvojena procesa. Mislim da je u najboljem interesu mira i stabilnosti, kao i evropske budućnosti celog zapadnog Balkana, da tako i ostane", zaključio je Jeremić.

Bogdanović: Bez pravne snage

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da je Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju da to učine, potpuno neprihvatljiva i u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Ustavom.

Prema njegovim rečima, domaći državni zvaničnici će svojim diplomatskim i političkim aktivnostima nastaviti da deluju, kroz konstruktivni dijalog, u cilju zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Srbija neće odustati od svojih strateških prioriteta – pristupanja EU, ali paralelno uz borbu za suverenitet i teritorijalni integritet", podsetio je ministar u saopštenju medijima.

Bogdanović je podsetio da spoljnu politiku EU definišu odluke i stav Saveta ministara EU - institucije u kojoj se nalaze i one zemlje koje jesu i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Evropski parlament kao institucija se ne bavi spoljnom politikom EU i njegove odluke nemaju pravnu snagu, naveo je ministar.

Vlada Srbije bez rasprave o rezoluciji

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da se na današnjoj sednici Vlade Srbije nije razgovaralo o rezoluciji o Kosovu koju je usvojio Evropski parlament.

"Stav Vlade je potpuno jasan - bez obzira na tu rezoluciju, mi ćemo se držati našeg stava da ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohije", kazao je Dinkić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

EP je danas usvojio rezoluciju o Kosovu, u kojoj se navodi da "prelazni aranžmani dogovoreni između UN i Vlade Srbije moraju da budu ponovo razmotreni u skladu s razvojem događaja na terenu, jednom kada Euleks postigne svoju punu operativnu sposobnost".

U toj rezoluciji, EP je pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

DSS: Rezolucija suprotna državnim interesima

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je Rezolucija Evropskog parlamenta o Kosovu suprotna državnim interesima Srbije.

"Evropski parlament je podržao lažnu državu Kosovo i nelegalnu misiju Euleks. Evropski parlement zahteva da Srbija počne da održava dobrosusedske odnose sa Kosovom i da prizna Kosovo kao nezavisnu državu", naveo je Samardžić u izjavi za medije.

Prema njegovim rečima, takvom stanju je u mnogome doprinela zvanična državna politika Srbije koja je dopustila da se Euleks rasporedi bez međunarodno-pravnog osnova.

Samardžić je naveo da je jedini adekvatni način da se reaguje oštra osuda ne samo rezolucije već celokupne politike Evropske unije koja radi na odvajanju Kosova od Srbije.

Slovačka: Ništa se ne menja

Slovačka i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova i u tome neće promeniti ništa rezolucija Evropskog parlamenta koja poziva da se Kosovo prizna, saopštio je portparol slovačkog Ministarstva inostranih poslova Jan Škoda.

"Ni usvajanje nove rezolucije, koju usput nisu podržali slovački poslanici EP, ne menja ništa u stavu Slovačke koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", kazao je Škoda.

Rezoluciju kojom EP poziva članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine odbili su pored slovačkih i grčki, rumunski, španski i kiparski evroposlanici.

Taj kurs čvrstog odbijanja Slovačke da prizna novu državu na Balkanu uz obrazloženje da je Kosovo postalo nezavisno kršenjem međunarodnog prava zadržao je posle odlaska Jana Kubiša sa funkcije i novi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Slovački premijer Robert Fico ove jeseni tokom posete Beogradu upozorio je da ako postoji makar trunka pravde na ovom svetu da će i Međunarodni sud pravde priznati da je nezavišnoću Kosova prekršeno međunarodno pravo, podsećaju danas slovački mediji.

Slovenački poslanik: Važan napredak

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Alojz Peterle je rekao da uspesi Kosova, tokom poslednje godine, jačaju nadu da je na Kosovu moguć međuetnički i međukulturalni dijalog.

"Samo pod tim uslovom je ostvarljiva evropska perspektiva Kosova kao i celog zapadnog Balkana. Postigli smo važan napredak i sada treba graditi dalje", rekao je Peterle.

Alojz Peterle, koji je bio prvi premijer Vlade nakon osamostaljivanja Slovenije, pozdravio je i osnivanje Kosovskih bezbednosnih snaga i nameru Evopske komisije da za napredak Kosova upotrebi sve raspoložive instrumente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: