Kandićeva osuđena za klevetu

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić osuđena je za klevetu predsednika SNS Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

12:40

Default images

Prema odluci Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, Kandićeva bi trebalo da plati novčanu kaznu od 200.000 dinara. Kandićeva je oglašna krivom jer je 2006. godine, u emisiji "Kažiprst" iznela neistinite tvrdnje na Nikolićev račun - da je učestvovao u zločinima nad civilima u selu Antin 1991. godine.

Ona ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana pošto joj bude uručen njen pismeni otpravak.

Sud je Nikolića uputio da u parničnom postupku ostvari imovinsko-pravni zahtev kojim traži milion dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda neistinitim tvrdnjama.

NVO: Čudna presuda

Komitet pravnika za ljudska prava Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom ocenili su da je presuda kojom se Nataša Kandić osuđena za klevetu Tomislava Nikolića, u najmanju ruku čudna.

U zajedničkom saopštenju se ističe da je Kandićeva, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, koja se godinama bavi istraživanjem ratnih zločina i suočavanjem s prošlošću, iznela je saznanja do kojih je došla u nameri da se otvore pitanja odgovornosti za zločin u Antinu i uloge dobrovoljaca Srpske radikalne stranke u njihovom izvršenju.

"Iako nepravosnažna, ova osuda imaće dalekosežne posledice na buduće aktivnosti nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, a pre svega nekažnjivošću i suočavanjem sa prošlošću", smatraju NVO i ocenjuju da se ovakvim stavom suda negira pravo svih da otvaraju pitanja prošlosti, izvršenih ratnih zločina i učesnika u njima.

Saopštenju se pridružuju Koalicija za sekularnu državu - Centar za mir i razvoj demokratije, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Kveria, list "Republika".

Pridružuju se, takođe, Socijaldemokratska unija, Urban in, Škart i mreža Žena u crnom iz Srbije - Boljevac, Bor, Dimitrovgrad, Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Novi Bečej, Novi Pazar, Pančevo, Pirot, Velika Plana, Vlasotince, Vranje, Vrbas, Zaječar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: