Đelić očekuje brže donošenje zakona

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić očekuje da će izmene Poslovnika Skupštine ubrzati usvajanje zakona neophodnih za proces evropske integracije zemlje.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.02.2009.

01:05

Default images

Nakon otvaranja Informacionog centra o Evropskoj uniji u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", Đelić je novinarima rekao da je Vlada u poslednjih šest meseci uradila 75 odsto posla po pitanju usvajanja zakona, a Skupština 39 odsto.

"Očekujem da će posle promene Poslovnika čak 16 zakona, koje je Vlada usvojila i prosledila Skupštini, biti vrlo brzo usvojeni", rekao je on. Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije ukazao je da do 2012. godine treba usvojiti veoma važne zakone neophodne u procesu evropske integracije.

Đelić je podsetio i da je ove nedelje u Beogradu tehnička misija Evropske komisije koja razmatra ispunjenje "mape puta" za ukidanje viza.

On je takođe podsetio da je pre dva dana u Beogradu održan prvi regionalni skup o evropskim integracijama i ekonomskoj krizi na inicijativu regiona i da je novi sastanak planiran za septembar u Ohridu.

"Kad govorimo o evropskim integracijama, one su tu da pomognu samoj Srbiji", zaključio je Đelić.

Kancelarija za evropske integracije saopštila je da je Srbija ispunila 29 odsto Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku uniju pošto je u drugoj polovini 2008. od planiranh 89 propisa usvojeno 26.

Nacionalni program za integraciju u EU je precizan plan kako da se dostignu svi kriterijumi neophodni da bi država postala članica EU, od političkih i ekonomskih, do najdetaljnijih standarda u svim oblastima.

Prema rezultatima Izveštaja o ispunjenosti tog programa koji je juče usvojila Vlada Srbije, a koji je pripremila Kancelarija za evropske integracije, Vlada Srbije utvrdila je 49 od planirana 64 zakona, dok je Narodna skupština od tih utvrđenih zakona usvojila 17 zakona.

Kancelarija je ocenila da su Vlada i Skupština Srbije bile efikasnije u realizaciji Nacionalnog programa za integraciju u EU u drugoj polovini 2008. godine pošto je u periodu od 2003. do 2007. godne pocenat ispunjenosti plana bio najviše 24 odsto.

Ren: Snažna podrška Srbiji

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Briselu da će iduće nedelje, tokom posete Beogradu, "izraziti snažnu podršku" Evropske unije evropskoj budućnosti Srbije.

"Nadam se da će Savet Evropske unije uskoro biti u mogućnosti da prizna punu saradnju Srbije s Haškim tribunalom", izjavio je Ren u obraćanju članovima Ekonomsko-socijalnog komiteta EU.
On je uveren da će administrativni kapacitet Srbije omogućiti ubrzanje njenog puta ka EU, uz napomenu da taj put zavisi od ispunjenja političkih uslova.

Šabić sa misijom Evropske komisije

Poverenik za informacije od javnog značaja preneo je misiji Evropske komisije da se skoro sve nezavisne nadzorne institucije suočavaju sa preprekama u radu. Misija Evropske komisije, koja boravi u Beogradu zbog procene napretka Srbije na putu ka "belom šengenu", razgovarala je sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem.
Rodoljub Šabiæ (FoNet, arhiv)
"Dao sam čitav niz indikativnih primera koji pokazuju visok stepen nediscipline organa vlasti i funkcionera prema nekim obavezama koje su utvrđene antikorupcijskim zakonima. To mora pod hitno da se promeni, to što zovemo političkom elitom ili državnom strukturom mora da ponudi pozitivan, a ne negativan primer", rekao je Šabić.

"Razgovor je potvrdio moje ocene o neophodnosti unapređenja javnosti rada vlasti i oni se u potpunosti slažu sa tim da je dizanje transparentnosti rada vlasti, posebno raspolaganja javnim novcem, javnim resursima, jedan efikasan i istovremeno ne skup i brzo primenljiv lek u borbi protiv korupcije", dodao je Šabić.

Poseban predmet razgovora bila je i primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Šabić je rekao da veruje da će izveštaj stručnjaka iz Brisela biti objektivan, odnosno da će konstatovati probleme, kao i ostvarene rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: