Nova optužnica protiv Šešelja

Haški tribunal podigao optužnicu protiv Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda tj. za otkrivanje poverljivih detalja o identitetu i izjavama zaštićenih svedoka.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

18:15

Default images

U dokumentu se navodi da je Šešelj u jednoj od svojih nedavno objavljenih knjiga otkrio imena, adrese i druge detalje o trima zaštićenim svedocima, kao i detalje iz njihovih izjava datih sudu. U Tribunalu navode da je Šešelj bio potpuno svestan zaštitnih mera koje je sud dodelio pomenutim svedocima i da je svesno i namerno pokušao da opstruira tok suđenja.

Još uvek nije poznato kada će se Šešelj izjasniti o novoj optužnici u kojoj ga Tribunal tereti zbog toga što je objavio imena, pseudonime, zanimanja, adrese i druge detalje troje zaštićenih svedoka. On je to, kako navodi sud, učinio u jednoj nedavno objavljenoj knjizi, čiji naslov nije naveden.

Posebno imenovano sudsko veće u sastavu Karmel Agius, O Gon-Kvon i Kevin Parker je saopštilo da je optuženi predsednik Srpske radikalne stranke oktrio poverljive podatke o svedocima nakon što su oni bili pod zaštitnim merama, da je neka poglavlja svoje knjige naslovljavao po imenima i pseudonimima svedoka, a jednom od svedoka je čak objavio i ime sina i otkrio sadržaj njihovih iskaza.

Haško tužilaštvo je od Tribunala zatražilo da Šešelj bude dodatno optužen za nepoštovanje suda još 10. oktobra prošle godine. Kazna može biti do sedam godina zatvora, do 100.000 evra, ili obe. Ovo je prvi slučaj da je neki optuženi pred Tribunalom kome je suđenje u toku bude terećen i za nepoštovanje suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: