Svedoci potvrdili Glavašev uticaj

Dvojica ratnih komandanata Dubravko Jezerčić i Vinko Vrbanac na suđenju Branimiru Glavašu tvrdili su da nisu čuli ni za kakve zločine u Osijeku 1991.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.01.2009.

18:07

Default images

Međutim, oni su u iskazima potvrdili određen Glavašev uticaj u gradu i traljavo vođene istrage tih ubistava. Jezerčić koji je s komandnih dužnosti u Hrvatskoj vojsci 1993. prebačen na mesto načelnika osječke policije, osim iz medija, za zločine navedene u optužnici prvi put je čuo od novinara na policijskoj konferenciji za medije.

Nakon toga je od saradnika zatražio da mu dostave dokumente o svim nerešenim ubistvima civila i otkrio da je posao u većini slučajeva odrađen neprofesionalno.

U nekim slučajevima nije bilo zapisnika s uviđaja niti službenih policijskih beleški, rekao je Jezerčić, koji je na pitanje zašto istrage nisu obavljene profesionalno, od saradnika dobio odgovor da je bilo takvo vreme.

On tvrdi i da je o svemu obavestio MUP u kome je osnovano posebno odelenje za ratne zločine i terorizam, ali da se na nerazjašnjenim ubistvima civila počelo intenzivnije raditi tek posle mirne reintegracije 1998. a posebno nakon 2000. godine.

Penzionisani general Vrbanac potvrdio je da je nosio iskaznicu s Glavaševim potpisom, iako on u to vreme službeno nije bio šef odbrane grada što je postao tek krajem 1991. godine. Kako ga - kao nov lik u gradu u koji je došao nakon bekstva iz JNA - niko nije poznavao, nije mogao ništa učiniti bez odgovarajućeg dokumenta s potpisom lica do kog su drugi držali.

Suđenje se nastavlja sutra iskazima bivšeg osječko-baranjskog župana Ladislava Bognara i Josipa Katančića.

Glavaš se tereti kao naredbodavac u ubistvima najmanje deset civila na obali reke Drave i za mučenje pet i ubistva dva civila u prostorijama sekretarijata za narodnu odbranu na čijem je čelu on bio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: