Fondovi za razvoj poljoprivrede

Srpski ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je da će u svim opštinama u Srbiji u ovoj godini biti osnovani fondovi za razvoj poljoprivrede.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

18:04

Default images

On je dodao da će prednost u dobijanju finansijske pomoći za njihovo otvaranje imati nerazvijene opštine. U prvoj godini država i lokalna samouprava će u fondove uložiti jednaka sredstva, u drugoj će država ulagati 30 odsto sredstva, a u trećoj godini 20 odsto novca, rekao je Dragin na konferenciji za novinare u Valjevu.

Namena tih sredstava zavisiće od toga šta je u kojoj od opština u Srbiji prioritet u poljoprivrednoj proizvodnji - od voćarstva i stočarstva u valjevskom kraju, preko Pešterske visoravni gde je primat proizvodnja sira i ovčijeg mesa, do Negotisnke krajine u kojoj je najzastupljenije vinogradarstvo, objasnio je Dragin.

Prema njegovim rečima, uslovi za dobijanje sredstava za tih fondove su registrovano poljoprivredno domaćinstvo i sufinansiranje lokalne samouprave.

Kamate za sredstva iz tih fondova ne mogu biti veće od dva odsto, kazao je Dragin, dodavši da "dosadašnje kamate od 15 odsto na godišnjem nivou nisu bile prihvatljive za seljake, jer se novac preko njih slivao u ruke pređivača, što je ugrožavalo primarnu proizvodnju".

On je precizirao da sredstva fonodova za razvoj poljoprivrede u grejs periodu od tri godine ne smeju biti opterećena kamatama.

Dragin je posebno ukazao na mogućnost unapređanja proizvodnje organske hrane, koja je, kako je rekao, nekoliko puta skuplja i isplativija, a da valjevski kraj vidi kao mogućeg lidera u toj proizvodnji u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: