Izrael ne da imena komandanata

Izraelska armija (IDF) neće objaviti imena i fotografije komandanata koji su učestvovali u operaciji "Čvrsto olovo" protiv ciljeva Hamasa u pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.01.2009.

17:34

Default images

Kako javilja izraelski Vojni radio, takva odluka je doneta zbog bojazni da bi se mogle podneti tužbe za ratne zločine u medjunarodnim sudovima protiv izraelskih vojnih oficira i da bi se oni mogli suočiti sa hapšenjem i sudjenjem ako putuju u inostranstvo.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak naredio je da se osnuje tim obaveštajnih i pravnih eksperata da sakupe dokaze koji se odnose na operacije u pojasu Gaze, a mogle bi se koristiti za odbranu vojnih komandata od mogućih sudskih procesa.

Nazvana "Tim inkriminacije", grupa eksperata je već dobila sve snimke vojnih kamermana koji su bili razmešteni u pojasu Gaze da ih pregleda i dešifruje. Snimci su najpre dati brigadi obaveštajnih oficira da bi ih prostudira radi obaveštajnih informacija.

Tim je osnovan u sklopu priprema za čitav talas medjunarodnih tužbi za koje je izraelski vrhovni tužilac Menahem Mazuz upozorio prošle nedelje da bi mogle biti pokrenute.

Izraelski mediji podsećaju da je general major Doron Almog, koji je bio kamandir južne komande, izbegao hapšenje na londonskom aerodromu Hitrou 2005. godine. On je na vreme upozoren da ne izlazi iz izraelskog aviona jer britanski detektivi čekaju da ga uhapse na osnovu tužbe da je naredio rušenje palestinskih kuća 2002. godine.

Godine 2006. komandant tadašnje divizije Gaza, brigadni general Aviv Kohavi, planirao je da studira na vojnom koledžu u Londonu, ali je upozoren je da bi mogao biti uhapšen, pa je odložio put u Veliku Britaniju.

Bivši šef izraelske bezbednosne službe, a sadašnji ministar javne bezbednosti, Avi Dihter je odložio takodje put u inostranstvo 2007. godine zbog sumnje da bi mogao biti izdat nalog za njegovo hapšenje.

Uoči odlaska šefa izraelske diplomatije Cipi Livni danas u Brisel na jednom veb sajtu je objavljeno da su evropski advokati u belgijskom sudu pokrenuli postupak da bude uhapšena.

Tužba je podneta u ime Belgijanaca i Francuza čiji su rodjaci ubijeni i ranjeni u pojasu Gaze i poziva da Livni bude uhapšena zbog sumnje na ratne zločine.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova proverava ove izveštaje, ali izraelski mediji podsećaju da na osnovu belgijskog prava nije dozvoljeno hapšenje tako visokih stranih zvaničnika. Medjutim, očito da stvar predstavlja neprijatnost za Izrael i može zapravo biti prva u nizu tužbi koje pripremaju propalestinske organizacije širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: