Ren rešava slovenačko-hrvatski spor

U Sloveniju je sa predlozima za rešenje slovenačko-hrvatskog spora stigao Oli Ren, dok Evropski parlament poziva da se taj problem reši arbitražom u Hagu.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

17:04

Default images

Komesar za proširenje EU Oli Ren danas je stigao u Sloveniju, gde je sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom razgovarao o širenju EU, ali i trenutnoj situaciji nastaloj nakon slovenačke blokade hrvatskih pregovora o pristupanju EU.

Ren je, nakon razgovora sa Pahorom, objasnio da EU želi da podstakne obe države da reše pogranični problem, zbog čega su i pripremljene neke inicijative, o kojima će Ren reći više nakon što se sretne i sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Istovremeno je danas, odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta je pozdravio neformalni dogovor hrvatskog i slovenačkog premijera, postignut pre dve godine na Bledu, kada su se dogovorili da pogranični spor reše pred Međunarodnim sudom u Hagu. Odbor Evropskog parlamenta je danas pozvao obe strane da taj dogovor poštuju.

Neposredno pred današnje glasanje o izveštaju o napretku Hrvatske, evropski poslanik Hanes Svoboda je rekao da je Evropski parlament uvek na strani slabijeg i da je u ovom slučaju Hrvatska slabija, iako je Slovenija manja.

"Hrvatska je slabija jer je napolju, zato ima jaku podršku. A mnogi naši članovi priznaju da Slovenija ima opravdane argumente", rekao je Svoboda, kako prenose slovenački mediji.

Istovremeno, slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar je danas u Ljubljani povodom posete Olija Rena rekao da iako je ova godina važna za širenje EU, to ne znači da će Slovenija dati saglasnost za nastavljanje pregovora Hrvatske sa EU.

"Slovenija će dati saglasnost za nastavak pregovora onda kada budu otklonjene prepreke, koje su dovele do slovenačkog neslaganja", rekao je Žbogar, dodavši da je Slovenija spremna da sa Olijem Renom razgovara o svim mogućim modalitetima za rešavanje hrvatsko-slovenačkog problema.

Povodom nedavne izjave hrvatskog premijera, koji je inače odbio poziv slovenačkog kolege da se sastanu, da će zvanično pozvati Boruta Pahora da dođe u Zagreb na rukometnu utakmicu, slovenački premijer je danas izjavio da mu se "navijačka atmosfera na rukometnoj utakmici ne čini kao primerno mesto za rešavanje tako ozbiljnih problema".

Slovenački parlament odlaže ratifikaciju

Državni savet, gornji dom slovenačkog parlamenta, je danas odlučio da podrži mišljenje komisije parlamenta za međunarodne i evropske odnose koja smatra da bi slovenački parlament trebalo da odloži ratifikaciju protokola o ulasku Hrvatske u NATO savez, bez obzira na vremenski plan uključivanja država koje su u Bukureštu pozvane u NATO savez.

Državni savet smatra da bi trebalo poštovati prepreke, koje proističu iz trenutno otvorenih pitanja u odnosima Hrvatske i Slovenije, smatrajući da se EU i NATO savez dopunjuju.

Ratifikaciji protokola o ulasku Hrvatske u NATO savez se protive i dve slovenačke opozicione stranke, koje zahtevaju da se detaljnije pregledaju dokumenti koje je Hrvatska predala u postupku pregovora za ulazak u NATO savez i tvrdeći da su oni isti kao i dokumenti priloženi za pregovore o ulasku u EU, zbog kojih je Slovenija stopirala dalje pregovore Hrvatske sa EU.

Istovremeno, slovenački mediji prenose izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je ubeđen da će Slovenija ratifikovati pomenuti protokol, kao i da ne postoji ni jedna prepreka za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: