Oglas poziva Srbe u KSB

Urednik nedeljnika Jedinstvo koji je pustio oglas kojim se poziva na regrutaciju u Kosovske snage bezbednosti, suspendovan je, kažu u Ministarstvu kulture.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.01.2009.

15:07

Default images

U nedeljniku koji finansira Srbija, a koji se distribuira na Kosovu izašao je oglas u kome je fotografija Albanca, Srbina i Turkinje, propraćena tekstom "Svi ste nam potrebni". Tim povodom reagovali su poslanici u Skupštini Srbije, a kasnije popodne Ministarstvo je saopštilo da je urednik koji je pustio oglas suspendovan još u ponedeljak, iako je naručilac oglasa Kfor.

Oglas u nedeljniku Jedinstvo kojim se stanovnici Kosova pozivaju da postanu deo Bezbednosnih snaga Kosova pustio je dežurni urednik u štampariji koji je nakon toga suspendovan, rečeno je danas u Ministarstvu kulture Srbije.

"Suspendovani urednik je pustio oglas koji je raspisao Kfor, legitimni i legalni organ na Kosovu i Metohiji, s kojim Vlada Srbije saradjuje", naveli su u Ministarstvu kulture.

Kako navode u Ministarstvu, dežurni urednik je oglas primio u nedelju 18. janura uveče, i on je, prema odluci direktora lista, suspendovan sutradan.

Nedeljnik, koji finansira država Srbija, izašao je u ponedeljak 19. januara, a na poslednjoj strani je objavljen poziv građanima da se priključe KSB.

Reakcije u Skupštini Srbije

Objavljivanje oglasa izazvalo je danas brojne reakcije i u Skupštini Srbije. Šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da Vlada, zbog objavljivanja ovog oglasa, treba da smeni uredništvo lista "Jedinstvo".

"Objavljivanje takvog oglasa u listu koji finansira vlada i koji ne zavisi od tiraža, reklama i sponzorstva, nedopustivo je, grubo i neozbiljno", kazao je Nikolić novinarima u parlamentu.

Poslanik SPS-a Dejan Radenković rekao je da nijedan Srbin ne treba da bude izmanipulisan i postane pripadnik bezbednosnih snaga Kosova.

"To je prosto nedopustivo i to je pitanje za ministra; ovaj list finansira država Srbija i mislim da, kada ovaj list dođe dole, kod naroda on može da izazove konfuziju i zabunu jer ako vi krenete da čitate, pa su tu državni funkcioneri, a na kraju imate i oglas. Možda je to i plaćeno, ali je prosto nedopustivo", kaže Radenković.

UNS protiv smene uredništva

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da se protivi zahtevima za smenjivanje uredništva nedeljnika Jedinstvo, što su danas zatražili pojedini poslanici u Skupštini Srbije.

UNS ističe da je redakcija objavila oglas na osnovu ugovora koji je s Kforom zaključen pre dve godine, ali se prvi put desilo da Kfor finansira reklamu Kosovskih snaga bezbednosti, čijem formiranju se protivi Vlada Srbije.

Time je Kfor otvoreno pokazao da ne uvažava interese Srbije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: