Prve odluke Baraka Obame

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je da do 20. maja budu suspendovani svi slučajevi koji se vode pred vojnim sudovima u bazi Gvantanamo na Kubi.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

12:31

Default images

To je prvi važan korak koji je Obama preduzeo kao šef države i to u prvih nekoliko sati po preuzimanju dužnosti. Rok od 120 dana bi, kako je navedeno u obrazloženju zahteva, bio u interesu pravde pošto bi omogućio novom predsedniku i njegovoj administraciji da prouče dosjee.

Sudija u pomorskoj bazi Gvantanamo suspendovao je suđenje mladom Kanađaninu i tako reagovao na poziv predsednika SAD Baraka Obame da se odlože procesi u tom zatvoru. Sudija Patrik Periš izdao je pismeno naređenje za odlaganje procesa na 120 dana, a zatim je odloženo suđenje još petorici zatvorenika.

Trenutno je u Gvantanamu u procesu 21 zatvorenik, uključujući pet optuženih za ubistvo i druge zločine povezane s napadima na SAD 2001.

Direktor programa za ljudska prava pri Američkoj uniji za građanske slobode Džamil Dakvar rekao je da je odluka Obame pozitivan korak, ali da njegov ukaz ostavlja mogućnost da taj diskreditovani sistem i dalje postoji.

Ipak, zatvaranje Gvantanama neće biti lak posao. Prema većini ocena, nameću se dva problema - gde suditi onima protiv kojih je podignuta optužnica, a drugo je gde uputiti one koji su oslobođeni, pošto većina ne sme da se vrati u svoje domovine.

EU pozdravila Obamin zahtev

Evropska unija pozdravila je zahtev predsednika SAD Baraka Obame da se odlože svi sudski procesi navodnim terorostima u američkom zatvoru u pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo, na Kubi.

Evropska komisija "veoma je zadovoljna zato što je jedan od prvih poteza gospodina Obame bio okretanje stranice u ovoj tužnoj epizodi Gvantanamo", rekao je portparol Komisije EU za pravdu Mišel Serkon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: