Kijev i Moskva prebacuju krivicu

Ukrajinski MIP optužio Rusiju da je namerno izazvala gasnu krizu da bi destabilizovala Ukrajinu, na šta je Moskva odgovorila da su takve optužbe neosnovane.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

00:24

Default images

"Reagovanje ukrajinskog ministarstva u suprotnosti je sa pozitivnim komentarima Evrope u vezi sa rešenjem problema izazvanog ukrajinskim blokiranjem tranzita gasa", saopštio je ruski MIP. U saopštenju je navedeno i da je Rusija zadovoljna jučerašnjim sporazumom između ruskog "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogasa", prenela je agencija Itar-Tas.

"Rusija smatra da sporazum odgovara principima tržišne ekonomije, da je povoljan za obe strane i da će ga Ukrajina poštovati", rečeno je u saopštenju ruskog ministarstva. Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je juče da se njegova zemlja ne oseća krivom zbog poremećaja isporuke ruskog gasa Evropi.

Po njegovom mišljenju, gasni rat je izazvala Rusija želeći da ostvari nekoliko ciljeva, između ostalog, da izazove politički pritisak Evrope na Ukrajinu i da ošteti najveću evropsku gasnu mrežu.

"Gasni rat je opasniji od oružanog sukoba jer se brzo širi na čitav kontinent. Nažalost, gas je politika", kazao je ukrajinski predsednik.

Barozo: EU je naučila lekciju

U Evropskoj uniji vest o normalizaciji isporuke gasa je pozdravljena, ali, prema rečima predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza, lekcija je naučena.

"Teško je pozdraviti nešto što nije uopšte trebalo da se desi. Potpuno je neprihvatljivo da potrošači gasa budu taoci spora Rusije i Ukrajine. Zato moramo da izvučemo pouke - solidarnost unutar zemlja EU i naših suseda omogućila je velikom broju zemalja da uspešno prebrode krizu. Međutim, ne smemo dozvoliti sebi da ponovo zapadnemo u sličnu situaciju. Želimo da vidimo brz dogovor na predlog Komisije da se odvoji pet milijardi eura za infrastrukturu i energetiku", rekao je Barozo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: