Sindikati traže garancije

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da će sindikati zahtevati garancije da neće biti novog otpuštanja radnika.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 01.12.2008.

15:45

Default images

On je ocenio da predlog Unije poslodavaca Srbije o socijalnom paktu za vreme svetske ekonomske krize sadrži neke dobre mere. Orbović je agenciji Beta rekao da će na sutrašnjem zasedanju Socijalno ekonomskog sindikata biti razmatrana i temeljno analizirana ponuda poslodavaca.

Predlog Unije poslodavaca Srbije o Socijalnom paktu podrazumeva privremeno ukidanje ili smanjenje za polovinu poreza i doprinosa na zarade u kompanijama koje su direktno pogođene ekonomskom krizom.

Predlaze se i ukidanje osnovnog plaćanja PDV-a za ugrožene kompanije, kao i oslobađanje plaćanja dozvola i administrativnih taksi za izvoznike i preduzeća koja su pogođena manjkom narudžbina i padom prodaje zbog ekonosmske krize.

"Ne želimo da taj pakt znači samo privilegije za poslodavce, hoćemo mere koje će nam zajedno pomoći da preguramo svetsku ekonomsku krizu", kazao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On je dodao da statistički podaci pokazuju da je za proteklih šest godina privatizacije broj radnih mesta mešecno smanjivan za četiri do pet hiljada, a ista stopa beleži se i poslednja dva mesca.

"Očigledno je da neko pokušava da stvori sliku koja će uplašiti radnike i na taj način uskratiti prava zaposlenih", ocenio je Orbović odgovarajući na pitanje da li aktuelna otpuštanja posledica krize.

Staklara poslala radnike na odmor

Srpska fabrika stakla iz Paraćina je, zbog nedovoljno posla, poslala 700 radnika na plaćeni godišnji odmor, koji će trajati 45 radnih dana.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Borivoje Jevtić izjavio je na konferenciji za novinare da će radnici za vreme odsustva primati 65 odsto zarada, a moguće je da će oko 500 njih biti proglašeno za tehnološki višak.

On je dodao da je sindikat očekivao da će tehnološki višak biti oko 300 radnika, ali da u ovom trenutku nema mehanizam da promeni odluku vlasnika fabrike i smanji broj zaposlenih koji su poslati na odmor.

U Staklari od danas radi samo osnovna proizvodnja - pogon ambalaže, mašinsko i ručno trgovačko staklo, kao i prateći pogoni, a ugašeni su dekoracija, polirnica, brusionica i gravernica, rekao je Jevtić.

On je dodao da je u pogonu Ručno trgovačko staklo zadržana jedino proizvodnja uložaka za termos boce koja fabrici, po rečima generalnog direktora, stvara gubitak.

Staklara ove godine domaćim fabrikama piva nije prodala nijednu flašu, što dovoljno govori u kakvom je položaju, a trenutno rade samo tri peći, istakao je Jevtić.

On je upozorio da osnovna proizvodnja - pogon ambalaže, ne može da podmiri sve obaveze prema državi i 1.786 zaposlenih radnika, i da je to osnovni razlog što se vlasnik odlučio na ovakav korak.

Menadžment staklare najavio je da ima plan da oživlji ugašenu proizvodnju, što podrazumeva zapošljavanje 1.000 ljudi, ali sve će to zavisiti od para i dogovora sa poslovnim partnerima. Radnicima ove fabrike kasne i plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: