Premijer: Vlada će uticati na plate

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da Vlada neće propisivati raspone plata između radnih mesta u javnim preduzećima, ali će uticati na plate rukovodstva.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.12.2008.

11:26

Default images

Posle nekoliko afera o enormnim platama i bonusima u pojedinim preduzećima, Vlada Srbije najavila je konkretne mere. Prva odluka je da će visinu plata uprave javnih preduzeća uskoro ograničiti,odnosno da Vlada neće određivati raspon plata, ali će uticati na visinu zarada rukovodilaca u preduzećima u vlasništvu države.

Premijer, inače, tvrdi da je Vlada i pre izbijanja afere zbog velikih plata, naložila analizu. Cvetković navodi da je analiza poslovanja i isplata zarada u javnim preduzećima pri kraju i da bi Vlada uskoro trebalo da predloži i odgovarajuća rešenja. On je naveo da je to relativno ozbiljan problem, jer su javna preduzeća međusobno različita.

"Potrebno je naći jedan model koji će, s jedne strane, uvažavati te specifičnosti, a sa druge strane, biti pravedan i ne dozvoliti da se u situaciji kada se štedi zaista ogromna sredstva isplaćuju u okviru plata, odnosno bonusa", rekao je Cvetković.

"Mi smo razmatrali da se napravi neka diferencijacija zato što neka od javnih preduzeća posluju u uslovima konkurencije, a druga u uslovima monopola", naveo je Cvetković.

Priprema se pravilnik

Premijer i ministar Markoviæ na skupu o državnoj upravi (Beta)
Pravilnik o platama uprave u javnim poreduzećima uradiće Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je pripremilo i pravilnik o platama u upravnim odborima ovih preduzeća.

"Čim budemo dobili instrukcije od Vlade mi ćemo u roku od dan ili dva završiti pravilnik", kaže ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

"Instrukcije o tome koja visina plate, da li će se praviti neka razlika između preduzeća koja su u monopolskom položaju, preduzeća koja posluju na tržištu, da li će još neki elementi uticati na odluku o tome koja će biti visina i kako će se eventualno utvrditi odnosno odrediti iznos drugih privilegija ili benificija koje eventualno neko sada ima, a ne bi trebalo da ih ima", kaže Marković.

Inače, mediji spekulišu da će Vlada ograničiti plate direktora i menadžera najvišeg ranga u javnim preduzećima na nivo zarade premijera, koja iznosi oko 120.000 dinara.

Šta sve ima država

Republički organi raspolažu sa 55 objekata površine 171.000 kvadratnih metara, što odgovara površini dva Delta siti šoping mola sa parkinzima, piše nedeljnik Ekonomist.

Njihovo održavanje košta 374 miliona dinara godišnje, odnosno nešto više od 3 miliona mesečno.

Nedeljnik iznosi da državni organi raspolažu 321 automobilom, prosečno starim sedam godina, i da njihovo održavanje godišnje košta 72 miliona.

"U 112 ugostiteljskih jedinica koje su pod našom kontrolom cene hrane i pića su ravne nabavnim tako da se na njima ne zarađuje, ali i ne gubi", rekao je Novica Antić, direktor za zajedničke poslove republičkih organa.

Ekonomist iznosi i podatak da se u kancelarijama državnih organa napravi mesečno 10 miliona stranica kopija dokumenata.

NIS: Skidanje oznake tajnosti sa zarada

Naftna industrija Srbije saopštila je da će predsednica Upravnog odbora te kompanije Biserka Jeftimijević-Drinjakov zatražiti skidanje oznake poslovne tajne sa podataka o zaradama u tom preduzeću.

"Odluku kojom je utvrđena zarada predsednika Upravnog odbora (UO), generalnog direktora, kao i svih drugih rukovodilaca i zaposlenih u NIS-u organi upravljanja proglasili su poslovnom tajnom još 2006. godine", piše u saopštenju.

Dodato je i da će "predsednica UO NIS inicirati donošenje odluke kojom se skida oznaka poslovne tajne (sa podataka o zaradama) budući da su ove odluke, još na snazi".

U saopštenju je navedeno i da NIS "nije na teretu poreskih obveznika" Srbije, kao i da je "sadašnji menadžment kompanije nasledio sistem isplate zarada koji datira još iz 2006. godine".

Navedeno je i da NIS od oktobra 2005. godine posluje kao Akcionarsko društvo i da "od tada nije javno preduzeće, što znači da se ni poslovanje, niti zarade zaposlenih ne finansiraju iz budžeta Srbije".

"Ministarstvo finansija raspolaže svim podacima o visini primanja zaposlenih u kompaniji i plaćenim poreskim obavezama kako isplatioca prihoda, tako i onih koji ostvaruju prihod u NIS-u, uključujući i bivše rukovodstvo kompanije", saopšteno je iz kompanije.

Dodato je i da NIS "puni više od 20 odsto republičkog budžeta" i da "ostvaruje dohodak i jača budžet Srbije".

Navedeno je i da NIS "obračun i isplatu zarada zaposlenih, uključujući generalnog direktora, isplaćuje u okviru ograničene mase zarada, o čemu svakog meseca redovno izveštava Ministarstvo finansija koje daje saglasnost za to".

Dodato je da je uprava NIS-a na čelu sa predsednicom UO kompanije, koja je u NIS-u zaposlena mesec dana, izvršio "značajnu racionalizaciju" ukidanjem više od 30 odsto nasleđenih menadžerskih ugovora, kao i da je smanjio i ograničio troškove reprezentacije, sponzorstva, donacija i drugih sličnih rashoda.

"Pored toga, NIS a.d, shodno zaključku Vlade, pristupa smanjenju naknada članovima UO i Skupštine NIS-a a.d", navedeno je u saopštenju.

Na kraju je navedeno i da "sadašnje rukovodstvo NIS-a nikada nije primalo bonuse, niti bilo kakve druge dodatne naknade, iako je kompanija u ovom periodu poslovala sa značajnim dobitkom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: