Hilari Klinton državna sekretarka

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama saopštio je svoj tim za nacionalnu bezbednost i imenovao Hilari Klinton za državnu sekretarku SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2008.

01:04

Default images

Na mestu sekretara odbrane ostaće dosadašnji ministar Robert Gejts. Za savetnika za Nacionalnu bezbednost nominovan je penzionisani general Džejms Džons, koji je kao vrhovni komandant NATO-a stekao veliko iskustvo na Kosovu, u Iraku i Avganistanu.

Uprkos žestokim napadima tokom kampanje za predsedničku kandidaturu unutar Demokratske stranke, kada su se Barak Obama i Hilari Klinton optuživali za nedostatak znanja i vizije, a jedan Obamin saradnik izazvao skandal nazivajući Klintonovu "monstrumom", novoizabrani američki predsednik ipak je nekadašnjoj konkurentkinji prepustio vođenje spoljne politike.

Imenovanje bivše prve dame za državnog sekretara, Hilari Klinton, povezuje se sa objavljivanjem liste donatora bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, što je jedan od devet uslova sa kojima se Klinton složio da ih uradi u razgovoru sa Obaminim saradnicima.

Naime, Klinton će izlistati svih 208.000 pojedinačnih donatora i organizacija koji su dali novac njegovoj fondaciji "Globalna incijativa" od 1997. godine, koja deli pomoć za borbu protiv side, klimatskih promena i pomoć Africi.

Senator demokratske stranke Džek Rid smatra da bračni par Klinton mora da vodi računa kako bi se izbegao sukob interesa.

"Mislim da ovaj dogovor postavlja zdrav osnov za buduću transparentnost i olakšava senatorki Klinton postavljanje na novu funkciju. I bivši predsednik SAD i senatorka moraju da budu veoma oprezni da ne dođe do sukoba interesa. Dogovor koji je potpisan predstavlja zdrav početak", kazao je Rid.

Njujork tajms je, pozivajući se na izvor iz redova demokrata bliskih Klinotovima i Obami, naveo da je bivši predsednik odlučio da objavi listu svojih finansijera upravo da bi izbegao konflikt interesa.

Obaminu ponudu da Hilari Klinton bude državni sekretar, senatori iz demokratske, ali i republikanske partije, uglavnom podržavaju.

"Ovo mnogo govori o Obami. Ovo je promena koju je naglašavao. On ne bira bilo koje ljude za svoj tim. On bira najbolje!", kaže Kler Mek Kaskil, senatorka demokratske stranke.

S tom ocenom slaže se i Linzi Grejem, senatorka republikanske stranke: "Senatorka Klinton je poznata širom sveta. Jedina stvar koju bih mogla da kažem za novoizabranog predsednika je da ima odlične ljude oko sebe."

Bivši američki predsednik Klinton složio se i da pošalje svoje govore i poslovne ugovore etičkom komitetu Stejt departmenta na pregled, kao i savetodavnoj kancelariji Bele kuće ukoliko bude nužno.

Kritičari imenovanja Klintonove ukazivali su da su neki od sponzora bivšeg predsednika i inicijative za koje se zalaže u suprotnosti sa politikom koju bi trebalo da sprovodi Hilari Klinton kao deo Obaminog tima.

Tokom kampanje za predsedničku kandidaturu, govoreći o svom iskustvu u međunarodnoj politici i snalaženju čak i u ratnim uslovima, HIlari Klinton prisetila se kako su za vreme njene posete Tuzli 1996. godine, na tamošnjem aerodromu na nju pucali iz snajpera.

Pošto je priču demantovalo više ljudi, uključujući i bivšeg komandanta američkih trupa u Bosni, senatorka je priznala da je preterala. "Omaklo mi se", rekla je novinarima.

Prioriteti u spoljnoj politici

Obama je najavio da će se u spoljnoj politici usredsrediti na pitanja Irana, Severne Koreje i bliskoistočnog mirovnog procesa, javljaju svetski mediji.

"Ima mnogo da se uradi od sprečavanja širenja nuklearnog oružja u Iranu i Severnoj Koreji, preko nastojanja da se postigne trajni mir između Izraela i Palestinaca pa do jačanja međunarodnih institucija", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Čikagu.

Novoizabrani predsednik SAD je takođe istakao "apsolutnu odlučnost da pretnja terorizmom bude eliminisana" nakon serije napada u indijskom finansijskom centru Mumbaju (nekadašnjem Bombaju).

"Ne možemo tolerisati to što se u svetu dešava da ekstremisti zaslepljeni izopačenom ideologijom ubijaju nevine. Moraćemo da upotrebimo svu našu moć, ne samo vojnu već i diplomatsku, ekonomsku i političku, kako bi se izborili s tim pretnjama. Nećemo samo da očuvamo bezbednost u Americi, već želimo da osiguramo mir i prosperitet u celom svetu", podvukao je Obama.

On je izrazio najdublju zabrinutost za region jugoistočne Azije u celini i uputio saučešće narodu Indije zbog tragedije koja se dogodila u Mumbaju.

"Situacija u Avganistanu se pogoršava. Situacija u Južnoj Aziji u celini i sugurno utočište za teroriste koje je tamo uspostavljeno predstavlja najopasniju pretnju za Amerikance", rekao je Obama.

Novoizabrani američki predsednik dodao je da će nova vlada usmeriti svoju pažnju na borbu protiv terorističke organizacije Al Kaida i njenog vođe Osame bin Ladena, ali i drugih ekstremističkih grupa koje predstavljaju pretnju po bezbednost SAD.

“Gejts da okonča rat u Iraku“

Barak Obama je rekao da će sekretaru Robertu Gejtsu poveriti zadatak da "na odgovoran način" okonča rat u Iraku. "Uvereni smo da imamo sredstva i neophodnu strategiju da pobedimo Al-Kaidu i talibane" u Avganistanu, ocenio je on.

"Avganistan je mesto gde je počeo rat protiv terorizma i on mora da na tom mestu bude i okončan", istakao je Obama.

Hilari Klinton je rekla kako želi da SAD ponovo budu "pozitivna snaga promena" u svetu. Pominjući različite krize u svetu, Klintonova je ocenila da "Amerika ne može da ih reši bez ostatka sveta, a da ostatak sveta ne može da ih reši bez Amerike".

Gejts je rekao da je "svestan da su SAD angažovane u dva rata i da su suočene sa ozbiljnim pretnjama kod kuće i širom sveta".

"Moram da ispunim dužnost kao što oni obavljaju svoju dužnost", rekao je Gejts govoreći o muškarcima i ženama koje služe u Iraku, Avganistanu, Kosovu i drugde. "Kako mogu drugačije da radim", upitao je on.

Novi potpredsednik SAD Džo Bajden rekao je da svaki član tima deli ciljeve i principe nove administracije da "odlučnost i razboritost moraju ići ruku pod ruku" i da bezbednost Amerike "nije stranačko pitanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: