PIC kritikuje Dodika

Ambasadori Veća za sprovođenje mira (PIC) kritikovali su premijera RS Milorada Dodika zbog podnošenja krivične prijave protiv Rafija Gregorijana.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.11.2008.

23:11

Default images

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) je saopštila da su tu izjavu ambasadora podržale sledeće članice PIC-a: Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, SAD, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Predstavnik OHR Oleg Milišić nije želeo da odgovori na pitanje da li je Rusija, kao članica PIC, podržala izjavu i kritiku članica PIC usmerenu Dodiku.

"U saopštenju se navodi koje su zemlje podržale izjavu", kratko je kazao Milišić agenciji Beta.

U saopštenju OHR, Rusija se ne navodi kao zemlja koja je podržala današnji stav ambasadora PIC.

Ambasadori PIC su Dodikovo podnošenje krivične prijave protiv Gregorijana ocenili kao "pokušaje sprečavanja OHR-a u sprovođenju mandata".

Članice PIC, osim Rusije, navele su danas da je "jasno da Milorad Dodik koristi institucije Republike Srpske i njihovo osoblje u pokušaju zastrašivanja međunarodne zajednice".

Upravni odbor PIC daje visokom predstavniku u BiH političke smernice.

PIC je međunarodno telo zaduženo za sprovođenje Mirovnog sporazuma iz Dejtona, a uspostavljen je 1995 godine, mesec dana po potpisivanju tog sporazuma. PIC, preko OHR-a, ostvaruje upravljanje međunarodne zajednice Bosnom i Hercegovinom, na osnovu Dejtonskog sporazuma.

PIC čini 55 zemalja i agencija.

Vlada u Banjaluci je uputila je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv devet lica zbog, kako se navodi, lažnih tvrdnji da su pojedina lica u Vladi RS zloupotrebila službeni položaj.

Prijava je podneta protiv glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, međunarodnog tužioca u Tužilaštvu BiH Harija Furlana, zamenika OHR Rafi Gregorijana, šefa odeljenja za organizovani kriminal u tužilaštvu BiH Dejvida Apčera i sudije suda BiH Šefka Šahibegovića.

Krivične prijave vlada RS je podnela i protiv urednika političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića i novinara Slobodana Vaskovića, predsednika nevladine organizacije "Narodni front" Dragomira Babića, kao i zamenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Dragana Lukača.

Pomenuta lica se terete da su počinili više krivičnih dela iz Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz vlade RS.

RS: Odbrana teritorijalnog integriteta

Vlada Republike Srpske RS saopštila je večeras u Banjaluci da se zalaže za dosledno poštovanje i primenu svih pozitivnih zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini i da smatra neprihvatljivim zloupotrebu zakona, prava ili ovlaštenja bilo kog građanina u BiH ili lica koja u njoj imaju diplomatski status.

U saopštenju se navodi da je Vlada RS na čelu s premijerom Miloradom Dodikom u potpunosti privržena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, vladavini prava i poštovanju institucija i agencija svih nivoa vlasti u BiH.

Vlada RS je u saopštenju navela kako je krivična prijava koju je ona podnela u sredu, u službi odbrane teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta BiH i njenih entiteta.

"Ona (tužba) nije uperena protiv bilo koga, najmanje protiv međunarodne zajednice u kojoj Vlada RS vidi partnera", navedeno je u saopštenju iz Banjaluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: