CG: Mere protiv krize

Crna Gora će izdvojiti 10 odsto bruto društvenog proizvoda za prevazilaženje efekata globalne finansijske krize, što je najviše u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

20:08

Default images

Evropski komesar za preduzetništvo i ekonomiju Ginter Ferhojgen je novinarima u Podgorici posle razgovora sa predstavnicima vlade, koji su ga upoznali sa paketom mera koje Crna Gora priprema u suzbijanju efekata globalne krize, radi poređenja kazao da je Evropska komisija za prevazilaženje krize izdvojila "svega" 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Potpresednik Evropske komisije je pre iznošenja podatka o izdvajanju Crne Gore za prevazilaženje krize pitao crnogorskog ministra finansija Igora Lukšića da li je taj podatak tajna i da li sme javno da ga saopšti.

Ferhojgen je ocenio da globalna finansijska kriza neće usporiti proces evropskih integracija.

"Naprotiv. Čitava ova ideja i proces će ojačati, zbog toga što su vlade svesne toga da se sa krizom ne mogu boriti pojedinačno, već da su potrebni zajednički napori", ukazao je potpredsednik Evropske komisije.

Ferhojgen je kazao da su mere koje je preduzela Crna Gora na prevazilaženju krize u saglasnosti sa merama EU i dodao da "ima utisak da je Crna Gora definitivno spremna da ispuni sve političke, ekonomske i administrativne kriterijume" na putu pristupanja Uniji.

"Verujem da ova država ima jasnu i čvrstu evropsku perspektivu i za ispunjenje te misije biće potrebna posvećenost i politička volja obe strane", zaključio je potpredsednik Evropske komisije.

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić je upoznao Ferhojgena sa merama koje je vlada preduzela na prevazilaženju krize, "koje ne zadiru u tržišnu strukturu ekonomije, a dugoročno obezbeđuju konkurentnost crnogosrke ekonomije".

On je precizirao da je reč o setu monetarnih i fiskalnih mera koje se odnose na smanjenje poreza i doprinosa, otplate unutrašnjeg duga i stvaranja uslova za likvidnost sistema, te "napora" na smanjenju cena goriva i električne energije.

Potpredsednik Evropske komisije se sasato i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: