Aerodrom traži kontrolu

Upravni odbor Aerodroma "Nikola Tesla" traži da, u skladu sa odlukom vlade za ispitivanje poslovanje javnih preduzeća, prva kontrola bude u toj firmi.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.11.2008.

15:12

Default images

Upravni odbor Aerodroma smatra da su poslovodstvu preduzeća isplaćene neprimereno visoke stimulacije i objašnjava da odluke o visini konkretnih isplata stimulacija donosi generalni direktor Aerodroma na predlog direktora delatnosti.

U saopštenju je navedeno da Upravni odbor nije nadležan za utvrđivanje visine stimulacija zaposlenima i da je u nadležnosti tog tela samo usvajanje Pravilnika o radu, kojim su određeni kriterijumi za isplatu zarada i stimulacija.

U saopštenju se odbacuju tvrdnje bivšeg direktora Bojana Krišta da je to telo donelo odluku o nagrađivanju uprave, na osnovu koje je Krišto u junu isplatio bonuse članovima kolegijuma od po 4.500 evra, a sebi od 11.500.

"Upravni odbor je usvojio pravilnik o radu kojim su određeni kriterijumi za isplatu zarada i stimulacija, a odluke o visini konkretnih isplata stimulacija donosi generalni direktor", piše u saopštenju.

Upravni odbor ističe da su njegovi članovi platne kartice koristili u zanemarljivim iznosima, a da neki od članova tu mogućnost uopšte nisu ni koristili.

Precizirano je da platne kartice nisu koristili Vesna Ivić (DS), Nebojša Andrić (DS), kao i članovi Upravnog odbora iz reda zaposlenih Ksenija Kavedžić i Vojislav Krejić.

Rezultati poslovanja Aerodroma su najbolji od kako ovo javno preduzeće postoji, a rezultat uspeha, kako se navodi, nisu proizvod uvećanja taksi, već smanjenja ukupnih troškova poslovanja.

U Programu poslovanja za ovu godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, Upravni odbor je zarade poslovodstva umanjio za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu i taj fond za isplatu zarada je poštovan.

Očekivana dobit preduzeća za ovu godinu je blizu 20 miliona evra, piše u saopštenju Upravnog odbora beogradskog aerodroma.

Dinkić u Utisku nedelje o aferi Krišto

Mlaðan Dinkiæ (FoNet)
Potpredsednik Vlade Srbije i lider stranke G17 plus Mlađan Dinkić izneće u nedelju 30. novembra pozadinu afere koja je izbila oko bivšeg direktora beogradskog aerodroma Bojana Krišta, rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije.

On će to učiniti u emisiji Utisak nedelje na Televiziji B92.

Dinkić je danas kazao da pozadina afere oko bivšeg direktora aerodroma "Nikola Tesla" Bojana Krišta još nije izneta u javnost i da će je on "objasniti narednih dana u jednoj televizijskoj emisiji".

"Pozadina te afere je daleko ozbiljnija i dublja od površnih tekstova koji se mogu čitati u novinama", kazao je potpredsednik vlade.

Krišto je podneo ostavku na funkciju generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" pod pritiskom javnosti nakon objavljivanja vesti da je sebi i članovima poslovodstva tog javnog preduzeća isplaćivao bonus na plate od više hiljada evra.

Opozicija ne veruje vladi

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je novinarima da ne veruje da će vlada ići do kraja u nameri da proveri poslovanje javnih preduzeća jer je to "verovatno ogroman lopovluk".

"Ubeđen sam da će vlada sakriti mnogo toga zato što ako zaista postoji takva organizacija koja određenim ljudima koji se smenjuju na vlasti omogućuje da zarađuje ogroman novac, vlada ne sme da opstane", rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je nemoguće odgovoriti da li je vlada iskrena u nameri da proveri poslovanje javnih preduzeća, ali da misli da "od celog ovog posla, nažalost svih nas, nema ništa".

"Nije stvar da li su iskreni u nameri. Mislim da imaju ozbiljne političke probleme unutar vlade, da postoje međusobne ucene", rekao je Aligrudić.

Direktor EMS-a: Moja plata je previsoka

Direktor Javnog preduzeća "Elektromreža Srbije" (EMS) Miloš Milanković izjavio je danas da je njegova plata "bezobrazno visoka", ali nije hteo da kaže kolika je.

"Moja plata je bezobrazno visoka, s obzirom na ono što dobijaju drugi zaposleni u Srbiji, ali ona je bazirana na koeficijentu koji sam zatekao kada sam došao u EMS decembra prošle godine", kazao je on novinarima na Sajmu energetike u Beogradu.

Milanković je dodao da plata koju prima prati broj radnih časova u mesecu i koeficijent dogovoren sa sindikatom, odnosno sa Vladom Srbije.

"Ima sigurno razloga i prostora da se ta plata umanji i zaista jedva čekam da se donesu odgovarajuće odluke kako bi ona bila umanjena", naglasio je direktor EMS-a.

Prema njegovim rečima, Upravni odbor EMS-a je juče promenio plan poslovanja za 2009. godinu primenjujući preporuku vlade o smanjenju naknada članovima Upravnog odbora, ali nije naveo za koliko procenata.

Milanković je naglasio da je EMS juče dostavio Vladi Srbije visinu plata direktora, zamenika i pomoćnika tog preduzeća, naglašavajući da će dostaviti i bilo koje druge podatke koji se budu tražili od njih.

Inače, doneta je odluka i da predsednik Upravnog odbora PTT Srbije od 2009. prima naknadu od 55.000 dinara umesto dosadašnjih 180.000 dinara.

Odluka o smanjenju naknada doneta je u skladu sa preporukama Vlade Srbije o smanjenju naknada, kaže za B92 predsednik Upravnog odbora PTT-a Dragoslav Šumarac. Više detalja u rubrici Biz.

Pregled plata u javnim preduzećima

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Tomislav Nikolić dostavio je danas novinarima pregled mesečnih zarada i drugih primanja u javnim preduzećima u 2007. godine, kao i pregled troškova reprezentacije.

Administrativnom odboru koji je te podatke od javnih preduzeća tražio na osnovu Zakona slobodnom pristupu o informacijama od javnog značaja, podatke nisu dostavili NIS Petrol, Narodna banka Srbije i Građevinska direkcija Srbije.

Direktor Elektroprivrede Srbije u septembru prošle godine primio je platu 297.740 dinara, dok je predsednik Upravnog odbora imao je 94.422 dinara, a članovi tog UO po 56.653 dinara.

Direktor JP Elektromreža Srbije u septembru prošle godine je primio 289.713 dinara, njegov zamenik upola manje, a članovi UO po 50.234 dinara.

Direktor Srbijagasa primao je 287.495 dinara, njegov zamenik 223.673 dinara, predsednik UO 279.303 dinara, a članovi po 60.310 dinara.

Direktor Transnafte primao je prošle godine 287.272 dinara platu, predsednik UO 65.000 dianara, a članovi tog odbora 50.000 dinara.

Plata direktora RTS-a bila je 255.000 dinara, predsednika UO 134.664 dinara, a članova 89.026 dinara.

Direktor novinske agencije Tanjug primao je prošle godine od januara do septrembra platu u iznosu od 132.989 dinara, predsednik UO 31.685 dinara, a članovi UO ne primaju naknade.

Direktor Službenog glasnika primao je 247.427 dinara, predsednik UO 88.683, a članovi 66.512 dinara. Plata direktora Železnica Srbije bila je 135.784 dinara, predsednika UO 104.584, a članova UO 81.343 dinara.

Direktor PTT Srbija imao je 256.282 dinara, predsednik UO 182.488 dinara, a članovi 158.156.

Direktor Telekoma Srbije primao 220.429 dinara, predsednik UO 200.125 dinara, a članovi 160.100 dinara.

Direktor aerodroma Nikola Tesla u oktorbu prošle godine imao je platu 382.210 dinara, a direktor JAT Ervejza 348.846 dinara.

Direktor Javnog preduzeća za skijališta primao je 176.225 dinara, direktor Agencije za privatizaciju 284.621 dinara, direktor Agencije za privredne registre 237.834 dinara, dok je direktor Puteva Srbije primao 144.303 dinara.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja 466.939 dinara, a članovi tog odbora 166.444 dinara.

Direktor RATEL-a primao je 199.885 dinara, a Zavoda za nastavna sredstva i udžbenike 215.821 dinara.

NIS nije dostavio podatke navodeći da je to poslovna tajna, a Bezbednosna informativna agencija je navela da su njihova primanja državna tajna.

Najmanje zarade, između 50.000 i 70.000 dinara, imaju direktori nacionalnih parkova Tara, Fruška Gora, Đerdap Kopaonik, i Javno vodopirvedno preduzeće Srbija vode.

Za reprezentaciju Jugoimport je prošle godine utrošio oko 24 miliona dinara, PTT Srbije oko 42 miliona dinara, Srbijašume oko 47 miliona dinara, Jat Ervejz nešto više od 17 miliona, Telekom Srbije oko 73 miliona, NIS 182 miliona, Elektroprivreda Srbije oko 22 miliona dinara, RTS 25 miliona dinara i Aerodrom Nikola Tesla 11 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: