U Srbiji zabeležena deflacija

U Srbiji je u novembru zabeležena deflacija od 0,1 odsto, a inflacija u prvih 11 meseci ove godine bila je 7,9 procenata.

Izvor: Beta

Petak, 28.11.2008.

12:33

Default images

Deflacija je pojava suprotna inflaciji, a označava pad opšteg nivoa cena. Kako je saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku, u novembru su cene robe na malo bile niže za jedan odsto nego u oktobru, dok su cene usluga povećane za 2,4 odsto.

Cene industrijskih neprehrambenih proizvoda u novembru su u proseku bile niže za 2,3 odsto, dok je zabeležen pad cena naftnih derivata i sezonsko povećanje cena tekstilnih proizvoda i obuće.

Cene poljoprivrednih proizvoda u novembru su bile više za 0,9 odsto nego u oktobru zbog sezonskog povećanja cena povrća i jaja.

Industrijski prehrambeni proizvodi poskupeli su u oktobru u proseku za 0,5 odsto zbog povećanja cena prerađenog povrća i voća, svežeg mesa i mesnih prerađevina.

Republički zavod za statisitiku je naveo da su cene pića u proseku povećane za 1,5 procenata, dok cene duvana i duvanskih proizvoda nisu promenjene.

Porastu cena usluga od 2,4 odsto, kako se navodi, doprinelo je povećanje cena društvene zaštite i mesečne pretplate u fiksnoj telefoniji.

Troškovi života u Srbiji u novembru 2008. godine ostali su na oktobarskom nivou, čime je ukupno porast troškova života od januara do novembra ostao 8,8 odsto.

Istovremeno, opala je i industrijska proizvodnja u Srbiji, koja je u oktobru bila manja za 3,4 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Ipak, za prvih deset meseci 2008. godine industrijska proizvodnja u Srbiji bila je za 2,4 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, dodaje se u saopštenju.

Đilas: U decembru razgovori o poskupljenju grejanja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će tokom decembra u razgovorima sa Vladom Srbije biti dogovoren mogući procenat povećanja cene grejanja u Beogradu.

Đilas je gostujući na televiziji "Studio B" istakao da grad ne može da subvencioniše pola Beograđana koji se greju na centralno grejanje, ali ni da ne može odjednom da poveća cenu na njen ekonomski opravdan nivo.

On očekuje da bi već u februaru sledeće godine mogla da padne cena gasa, što bi onda uslovilo smanjenje cena grejanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: