Ren: Kriminal prepreka Crnoj Gori

Evropski komesar za proširenje Oli Ren poručio je Crnoj Gori da su korupcija i organizovani kriminal prepreke na njenom putu ka EU, pišu podogoričke "Vijesti".

Izvor: FoNet

Petak, 28.11.2008.

11:12

Default images

On je rekao da Crna Gora sama odlučuje kada će aplicirati za članstvo, ali da će Evropski savet u decembru imati prečih tema za raspravu, kao što su ekonomska kriza i unutrašnji izazovi Unije.

Ren je u intervjuu podgoričkoj televiziji "Vijesti", koji prenosi istoimeni podgorički dnevnik, ocenio da Crna Gora na putu ka EU "generalno napreduje", posebno u oblasti sudstva i vladavine prava, ali da posebno ostaje "borba protiv korupcije i organizovanog kriminala".

EU očekuje da Crna Gora uloži više napora u rešavanje ovih pitanja", kazao je Ren, a kao najveće probleme na njenom putu ka EU on je naveo primenu reformi jer, kako je rekao, brzina kretanja najviše zavisi od brzine i samog intenziteta reformi koje se sprovode.

"Što se Crna Gora bude ubedljivije borila protiv korupcije i organizovanog kriminala, imaće veće šanse da napravi ozbiljan napredak", rekao je Ren ističući da se članstvo ne može ostvariti "pre nego što zemlja sprovede značajne reforme".

"To znači da je lopta, na određeni način, u crnogorskom dvorištu", kazao je on i dodao da u životu za sve postoji određeni trenutak.

"Evropska unija je trenutno preokupirana posledicama ekonomske krize, kao i ratifikacijom Lisabonskog sporazuma. Zbog toga mislim da je Crna Gora mudro postupila što nije žurila kada je u pitanju apliciranje za članstvo u EU, posebno imajući u vidu da Crna Gora ima evropsku perspektivu i da je njen krajnji cilj članstvo u EU", rekao je Ren.

Đukanović: EU da ujedini ceo region

Crnogorski premijer Milo Đukanović, s druge strane, kaže da "Evropa treba da iskoristi šansu i obezbedi ujedinjenje na celom kontinentu prihvatajući sve zemlje Zapadnog Balkana”.

Đukanović je u govoru na otvaranju samita šefova vlada Centralnoevropske inicijative istakao da je Crna Gora trajno posvećena izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim susedima i zemljama regiona, sa kojima nema otvorenih pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: